Της Άννας Κανδύλη

Με μια ακόμη κακουργηματική ποινική δίωξη βρίσκονται αντιμέτωποι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο στενός του συνεργάτης στην εταιρεία SONAK Ηλίας Αρκουμανέας, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος καθώς και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας.

Η δίωξη που αφορά στο αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό, ασκήθηκε με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που αφορούσε τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (Α/Ω) από την προμήθεια των ελικοπτέρων Chinook.

Η κύρια σύμβαση υπεγράφη το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλο στο Εθνικής Άμυνας και από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε πως τα Α/Ω ύψους 40,5 εκ. δολαρίων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Το αποτέλεσμα ήταν το Ελληνικό Δημόσιο να υποστεί ζημία που αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ.

Με απόφαση της Εισαγγελίας η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή, μόνη αρμόδια να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, ενώ για τα μη πολιτικά πρόσωπα ο φάκελος διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κατά διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα.

 
Top