Συγκίνηση επικράτησε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «Ακρωνύμια», με τον συγγραφέα και αγωνιστή της εθνικής αντίστασης να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν θυμήθηκε τις ηρωικές αλλά και τραγικές στιγμές του παρελθόντος.

Στην πραγματικότητα η ομιλία του Μανώλη Γλέζου ήταν ένα μανιφέστο. Ήταν η κοινωνικοπολιτική παρακαταθήκη του. Διότι δεν μίλησε μόνο για τους συναγωνιστές του, αλλά και για τα όνειρά τους, τα οποία, όπως είπε, προσπαθεί να εκπληρώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έθεσε τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους, λέγοντας πως αυτό είναι και δική τους ευθύνη. Το να εργάζονται, δηλαδή, για τα όνειρα των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους στη μάχη...

«Παραμονές των εκτελέσεων ή πριν από τι μεγάλες μάχες μαζευόμασταν όλοι και λέγαμε ο ένας στον άλλο πως αύριο αν δεν ζω μην με ξεχάσεις …. Να περπατάς στο δρόμο και να λες καλημέρα και για μένα … Να πίνεις ένα κρασί και για μένα… Να ακούς το θρόισμα των φυλών και για μένα» τόνισε στην συγκλονιστική αφήγησή του ο Μ. Γλέζος, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που είχε θερμή χειραψία μαζί του, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.

«Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και εκείνοι δεν ζουν. Μπορώ λοιπόν να ησυχάσω; Γι’ αυτό έχω αυτή την πολυπραγμοσύνη. Εκτελώ τις εντολές τους η προσπαθώ να τις εκτελώ» τόνισε ο Μ. Γλέζος και πρόσθεσε:

«Και αν πεθάνω θα σας κυνηγά η ύπαρξη μου για να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε. Μη νομίζετε ότι θα γλυτώσετε απο μένα»!

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

 
Top