Τα τελευταία χρόνια όμως, το ξύδι και κυρίως το μηλόξυδο, έχει αποκτήσει τη φήμη ότι συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φήμη αυτή;

Το ξύδι είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες καθώς για αιώνες χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία για πολλές παθήσεις: αρθρίτιδα, ρινική συμφόρηση, υψηλή αρτηριακή πίεση, ασθένειες του δέρματος και πολλά άλλα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, το ξύδι και κυρίως το μηλόξυδο, έχει αποκτήσει τη φήμη ότι συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φήμη αυτή;

Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες σχετικά με το μηλόξυδο και κατά πόσο βοηθάει στο να χάσει κάποιος κιλά.

Από αυτές προκύπτει ότι το μυλόξυδο έχει την ιδιότητα να μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη κατά 20%, δηλαδή μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια βάρους.

Η μόνη πάντως επιστημονική μελέτη σχετικά με το μηλόξυδο και το αδυνάτισμα εκπονήθηκε στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 175 παχύσαρκα άτομα χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας κατανάλωναν για 12 εβδομάδες είτε μηλόξυδο είτε νερό, ακολουθώντας παρόμοια διατροφή και καταγράφοντας τα γεύματά τους σε ημερολόγιο.

Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα του μηλόξυδου είχε χάσει περισσότερα κιλά, αν και η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν ήταν μεγάλη.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ξαναπήραν τα κιλά που έχασαν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως το μηλόξυδο ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια που ελέγχουν τη διάσπαση του λίπους στο σώμα.

Αρκετοί διατροφολόγοι συνιστούν να χρησιμοποιούμε μηλόξυδο (περίπου μία κουταλιά της σούπας) σε μια σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή πλούσιου σε λιπαρά.

Ωστόσο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι μόνο ένας συνδυασμός διατροφής και άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Δηλαδή, για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε.

Παρενέργειες

Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι ορισμένοι χρήστες του μηλόξυδου έχουν εμφανίσει πεπτικές διαταραχές, όπως καούρα και πόνους στο στομάχι.

Υπήρξαν ορισμένες αναφορές και για πιο σοβαρές παρενέργειες σε μακροχρόνια χρήστες του μηλόξυδου όπως χαμηλά επίπεδα καλίο και οστεοπόρωση.

Θυμηθείτε ότι:

-Το μηλόξυδο δεν πρέπει να καταναλώνεται αδιάλυτο. Είναι αρκετά όξινο, οπότε μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών ή να ερεθίσει τον οισοφάγο.

-Μπορείτε να διαλύσετε 1-2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και να το πίνετε μαζί με το γεύμα μία ή δύο φορές την ημέρα.

 
Top