Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και συνέλαβαν τον δράστη, που δηλώνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους - Οι τουρίστες κλείστηκαν μέσα στο ναό για να προστατευτούν - Ελαφρά τραυματίας ένας αστυνομικός - Ο άνδρας που επιτέθηκε με σφυρί σε Γάλλους αστυνομικούς έξω από την Παναγία των Παρισίων δήλωσε μετά τη σύλληψή του ότι είναι "στρατιώτης του χαλιφάτου", δηλαδή μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, που έσπευσε στο σημείο της επίθεσης, είπε ότι ο άνδρας αυτός, που είναι ηλικίας 40 ετών, φώναξε "Για τη Συρία!" πριν επιτεθεί στους αστυνομικούς.

"Ένας άνδρας έφτασε πίσω από αυτούς τους αστυνομικούς και, οπλισμένος με ένα σφυρί, άρχισε να χτυπά έναν από αυτούς. Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν με ψυχραιμία... και πυροβόλησαν" είπε ο Κολόμπ.

"Ήταν κάποιος που εμφανιζόταν ως Αλγερινός φοιτητής. Είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα, της οποίας ελέγχουμε την αυθεντικότητα" είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα έδρασε μόνος του. Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν επίσης μερικά "κουζινομάχαιρα".

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο άνδρας που επιτέθηκε σε αστυνομικούς έξω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων προτού πυροβοληθεί στο στήθος και συλληφθεί, πρόλαβε να τραυματίσει ελαφρά έναν αστυνομικό στο κεφάλι.

Στην περιοχή, μια από τις πλέον κεντρικές της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και τις πλέον πολυσύχναστες, επικράτησε πανικός με τους πολίτες που ήταν έξω από την Εκκλησία να τρέχουν να σωθούν και όσους ήταν μέσα στην Παναγία να μένουν εκεί, αφού η Αστυνομία τους διέταξε να μην μετακινηθούν.

Αναρτήσεις στο διαδίκτυο απεικονίζουν τους περίπου 900 εγκλωβισμένους στο ναό, να έχουν τα χέρια τους υψωμένα.


Ο ναός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Για το λόγο αυτό και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει δεχτεί η Γαλλία, έξω από το Ναό υπάρχουν πάντα και αστυνομικοί και στρατιώτες.

Προς το παρόν η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη με την αστυνομία να μην έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό, ενώ οι αξιωματούχοι λένε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια.

Η Αστυνομία στο μεταξύ άρχισε να αδειάζει σιγά-σιγά το Ναό από τους 900 ανθρώπους που ήταν μπλοκαρισμένοι μέσα, αφού τους υποβάλει σταδιακά στους τυπικούς ελέγχους.


protothema.gr
 
Top