Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φαίνεται ότι συνεχίζει τελικά την παράδοση και κερδίζει τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, αφήνοντας στην δεύτερη θέση –ενισχυμένη– την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Η κρατιδιακή εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/9) ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, με ποσοστό 30,9% (+4,7 από το 2019), αφήνοντας στην δεύτερη θέση την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 29,2% (+5,7).


Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5).

Αυτά τα τέσσερα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι με 4,1% (-6,7) και η Αριστερά με 3% (-7,7) μένουν εκτός βουλής, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μάλιστα προσμετρώνται στα «λοιπά κόμματα».






Από τις 88 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, 32 καταλαμβάνει το SPD, 30 η AfD, 14 η BSW και 12 το CDU. Εφόσον ισχύει η άρνηση όλων των κομμάτων να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, οι μόνες επιλογές είναι συγκυβέρνηση του SPD είτε με το CDU είτε με την BSW. Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) έχει ήδη δηλώσει πάντως ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με το CDU.

Στα επιμέρους αποτελέσματα, ο Ντίτμαρ Βόιντκε, παρότι εξαιρετικά δημοφιλής, δεν κατάφερε να κερδίσει την περιφέρειά του και έχασε από τον υποψήφιο της AfD Κουμπίτσκι, με διαφορά επτά ψήφων. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της AfD στο κρατίδιο (και «εξακριβωμένα ακροδεξιός» από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) Χανς-Κρίστοφ Μπερντ κέρδισε στην περιφέρειά του την υποψήφια του SPD Ναντίνε Γκράσμελ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, από στην Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το κλίμα στο τηλεφώνημα του καγκελάριου με το προεδρείο του SPD, δήλωσε «καλό, ασφαλώς!» και πρόσθεσε: «Είναι σούπερ ότι κερδίσαμε. Το διαισθανόμουν ότι θα συνέβαινε».



Η προσέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 14:00 (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση.



Πολλοί ψήφισαν επιστολικά, μεταξύ τους και ο κάτοικος Βρανδεμβούργου καγκελάριος Όλαφ Σόλτς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση (από το ZDF στις 19 Σεπτεμβρίου) έδειχνε ότι το AfD προηγείται με 28%, έναντι 27% του SPD. Το CDU ήταν στο 14%, ενώ το BSW στο 13%. Οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς (4%) και η συμμαχία BVB/Freie Wähler (3,5%) δεν κατάφεραν να φτάσουν το όριο του 5%.

Το Βρανδεμβούργο είναι ένα από τα εκλογικά «κάστρα» του SPD στο οποίος καταγράφουν ισχυρά ποσοστά από το 1990 ως εκαι σήμερα με αποκορύφωμα το 54,1% του 1994. Εντυπωσιακή ήταν και η άνοδος της AfD που από ποσοστά γύρω στο 10% εκτινάχτηκε στο 30% που καταγράφεται σήμερα μέσα σε μόλις μία δεκαετία – στην προηγούμενη αναμέτρηση ήταν ήδη στο 23,5%.

Τα σενάρια μετά τις εκλογές

Ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολος. Προεκλογικά τα κόμματα είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με την AfD.

Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο exit poll του ARD, είναι ο τρικομματικός SPD/CDU/BSW που θα έχει 54 έδρες στη βουλή, όταν απαιτούνται 45 για την πλειοψηφία. Εταίρος σε τρικομματικό συνασπισμό SPD/CDU/Πράσινοι θα μπορούσαν να είναι οι Πράσινοι αλλά δεν μπήκαν στη Βουλή. Πιθανή θα είναι και μια κυβέρνηση SPD/CDU αλλά με την ανοχή άλλων κομμάτων γιατί έχει μόλις 42 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου σε άλλα δύο κρατίδια στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, τη Θουριγγία και τη Σαξωνία, η AfD είχε καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα, κερδίζοντας στη Θουριγγία και τερματίζοντας δεύτερη με μικρή διαφορά στο άλλο κρατίδιο.

Πώς είδαν το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο γερμανικά ΜΜΕ

Γερμανικά ΜΜΕ αναλύουν ήδη τα αποτελέσματα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και τον αντίκτυπό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Στην πλειονότητά τους, τα γερμανικά μέσα θεωρούν πως η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) πιστώνεται στον πρωθυπουργό του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, προκαλεί ωστόσο έστω προσωρινή ανακούφιση στον Όλαφ Σολτς.

«Το κόμμα του καγκελάριου κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία και, απειλώντας να παραιτηθεί αν το SPD δεν τερμάτιζε πρώτο, προκάλεσε πόλωση η οποία τελικά τον ευνόησε. Ταυτόχρονα, είχε κηρύξει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «ανεπιθύμητο» στην προεκλογική του εκστρατεία — παρότι ο καγκελάριος ζει στην περιοχή.

Η Handelsblatt γράφει «με τη νίκη του ο Ντίτμαρ Βόιντκε σταθεροποιεί τον καγκελάριο», επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα στον Όλαφ Σολτς. Ήδη ο κ. Βόιντκε δήλωσε ότι ο κ. Σολτς πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία. «Η στρατηγική του για την προεκλογική εκστρατεία του να αναλάβει πλήρως τα ρίσκα και να απειλήσει να παραιτηθεί, εάν έμενε πίσω από την AfD, είχε τελικά απόλυτη επιτυχία. Επομένως, η νίκη είναι πάνω απ' όλα εκλογική νίκη για τον Βόιντκε», γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι «το SPD κερδίζει με απόσταση από τον καγκελάριο. «Ο Βόιντκε έχει όλα όσα λείπουν από τον Όλαφ Σολτς», αναφέρει σε σχόλιό της, με το βλέμμα στη μεγάλη δημοτικότητα του πρωθυπουργού του Βρανδεμβούργου.

«Οι εκλογές αποκαλύπτουν πόσο αντιφατικοί είναι οι κόσμοι στο Βρανδεμβούργο», γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην οικονομική και κοινωνική άνθηση που γνωρίζουν οι περιοχές του κρατιδίου που βρίσκονται κοντά στο Βερολίνο, εν αντιθέσει προς τις άλλες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την μετανάστευση.

Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από την διάσωσή του, παρά τη νίκη», ενώ αναφερόμενη στους Πράσινους κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους στο θέμα της μετανάστευσης». Ειδικά για το CDU, η εφημερίδα μιλάει για «ιστορική νίκη αντί της "επίδρασης Μερτς"» και προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν θα είναι για το CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς σίγουρη επιτυχία.

Με τίτλο «Τα πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο» και υπότιτλο «Μικρές εκλογές, μεγάλη επίδραση», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «χάρη στον ισχυρό πρωθυπουργό Βόιντκε, ο καγκελάριος είναι πιθανόν σε θέση να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση, αλλά το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά» για το Βερολίνο.

Η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο του SPD, ο οποίος όμως δεν αποτελεί επιτυχία του Όλαφ Σολτς» και αναφέρεται στην αποχή του καγκελάριου από την προεκλογική εκστρατεία του Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτιστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να υποστεί την φθορά της.

Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
 
Top