Πολλή κουβέντα έχει ξεσπάσει με αφορμή κοινό άρθρο των επικεφαλής της CIA και της MI6, των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας που έχουν παίξει ξεχωριστό και καθ΄όλα… βρόμικο ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας εδώ και δεκαετίες.
Με την Μέση Ανατολή να εξακολουθεί να βράζει από την συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα και τον πόλεμο στην Ουκρανία να δοκιμάζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και εν γένει του δυτικού μπλοκ οι Ουίλιαμ Μπερνς και Ρίτσαρντ Μουρ έσπευσαν σήμερα να χτυπήσουν καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια τάξη με αφορμή, κυρίως, τη ρωσική επέλαση στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Σε κοινό τους άρθρο στους Financial Times οι δύο αρχικατάσκοποι υποστηρίζουν ότι είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ «να παραμείνουμε στην πορεία μας» υποστηρίζοντας τη μάχη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας και υπογράμμισαν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σ' αυτό, καθώς και σε άλλες προκλήσεις.
«Η σύμπραξη βρίσκεται στην καρδιά της ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας», γράφουν επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες τους συμπλήρωσαν πριν από δύο χρόνια 75 χρόνια σύμπραξης.
Οι υπηρεσίες «αντιστέκονται μαζί (...) στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρουν.
«Το να παραμείνουμε στην πορεία μας (στην Ουκρανία) είναι περισσότερο ζωτικής σημασίας παρά ποτέ. Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει να σβήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες τους θα συνεχίσουν να βοηθούν τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι αρχικατάσκοποι υπογραμμίζουν πως οι υπηρεσίες τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν μια «ριψοκίνδυνη εκστρατεία σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» και την «κυνική χρήση τεχνολογίας» εκ μέρους της Ρωσίας για να διαδίδει παραπληροφόρηση «για να βάζει σφήνες ανάμεσά μας».

Οι Μπερνς και Μουρ επισημαίνουν ότι έχουν αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες τους για να τις προσαρμόσουν στην άνοδο της Κίνας, την οποία αποκαλούν «την κύρια πρόκληση του 21ου αιώνα για τις υπηρεσίες πληροφοριών και σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Επίσης, αναφέρουν, οι υπηρεσίες «εκμεταλλεύθηκαν τους διαύλους μας για τη συλλογή πληροφοριών για να ασκήσουν ισχυρή πίεση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και εργάζονται για μια εκεχειρία στη Γάζα που θα μπορούσε να βάλει τέλος «στη φρικτή απώλεια ζωών παλαιστινίων αμάχων» και να επιτύχει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ομήρων που κρατάει μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.
Ο Μπερνς είναι ο επικεφαλής Αμερικανός διαπραγματευτής για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Οι επικεφαλής δύο από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες κατασκοπίας στον κόσμο είχαν και κοινή παρουσία σε εκδήλωση των Financial Times.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός.
Επισήμανε ότι εργάζεται πολύ σκληρά πάνω «σε κείμενα και δημιουργικές φόρμουλες» σε συνεργασία με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία.
«Θα κάνουμε αυτή την πιο λεπτομερή πρόταση, ελπίζω τις επόμενες μερικές ημέρες, και μετά θα δούμε», επεσήμανε ο Μπερνς σε εκδήλωση των Financial Times στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας (MI6) Ρίτσαρντ Μουρ, σε μια άνευ προηγουμένου κοινή τους εμφάνιση.
Ο Μπερνς πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές να αναγνωρίσουν «ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουν μερικές δύσκολες επιλογές και μερικούς δύσκολους συμβιβασμούς».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της CIA, το 90% του κειμένου έχει συμφωνηθεί, όμως το τελευταίο 10% είναι πάντα το πιο δύσκολο.
«Η ελπίδα μου είναι, ξέρετε, να κατανοήσουν τι διακυβεύεται εδώ και να είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν μπροστά σε αυτή τη βάση», σημείωσε.
 
Top