Μηνύματα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση αποτυπώνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha. Tην ίδια ώρα και η αντιπολίτευση συγκεντρώνει την κριτική των πολιτών, ότι δεν παράγει αξιόλογο αντιπολιτευτικό έργο.
Αναλυτικά, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης και ούτε νιώθουν ασφαλείς εφόσον θεωρούν ότι δεν λειτουργεί το λεγόμενο επιτελικό κράτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Alco, στο ερώτημα αν λειτουργεί το επιτελικό κράτος, το 69% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά ενώ το 23% είπε «ναι». Το 8% δεν απάντησε.

Ως εκ τούτου, το 47% των ερωτηθέντων είπε πως δεν αισθάνεται καθόλου ασφάλεια σε σχέση με τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, με το 29% να απαντά πολύ, το 19% αρκετά, το 3% πολύ και το 2% δεν απάντησε.

Το 51% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της ALCO απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης – ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σχέση με τον Μάιο. Ακόμα, το 29% απάντησε «Λίγο» (άνοδος 2% σε σχέση με τον Μάιο). Επίσης, κατά 5% σε σύγκριση με πριν από τέσσερις μήνες μειώθηκε το ποσοστό εκείνων που είπαν («Πολύ»), δηλαδή πλέον μόνο το 18%.

Το 67% των ερωτηθέντων απάντησαν πως η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα από τις πρόσφατες ευρωεκλογές σε αντίθεση με το 28% που είπε «ναι». Ακόμα, το 5% δεν τοποθετήθηκε.

Τέλος, όσον αφορά στην αντιπολίτευση, το 54% των ερωτηθέντων απάντησε πως «κανένα» από τα κόμματα που την αποτελούν δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ωστόσο, το 14% των προτιμήσεων συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, ακολουθούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση που έχουν από 4% και έπονται το ΚΚΕ με 3%, η Νίκη με 2% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Υψηλό είναι το ποσοστό (15%) εκείνων που δεν απάντησαν καν στο ερώτημα, ενώ το 3% είπε «Άλλο κόμμα».
 
Top