Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, 112 ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας, 62 υπέρ της πρότασης Τζάκρη-Κασσελάκη και 9 υπέρ της πρότασης Πολάκη
Το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία αποφάσισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.
Ο Παύλος Πολάκης και η πλευρά Κασσελάκη είχαν πρότειναν τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 5 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο στις 10 Νοεμβρίου.
Όσον αφορά την πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου για την αντικαταστατική συμπεριφορά, πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά».
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για το πόθεν έσχες. «Οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».
Προς το τέλος της διαδικασίας σημειώθηκε ένταση από οπαδούς του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα. Δείτε το βίντεο:
Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας:
«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο μία πολύ επώδυνη διαδικασία της κεντρικής επιτροπής, η οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία σε κάποιες αποφάσεις. Η κεντρική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση που έκανα για επίσπευση των διαδικασιών και του συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων και των ημερομηνίων για τις εκλογές που συνεχίζω να θεωρώ ότι αυτό θα έδινε μια πιο άμεση λύση στην κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα.
Από κει και πέρα η πλειοψηφία αποφάσισε, εγώ προσωπικά θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα, προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως η δύναμη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πτώση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη.
Είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε συντεταγμένες τις διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και κεντρικής επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης. Είναι δύσκολη διαδρομή, αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές».
Ερωτηθείς για το ζήτημα του πόθεν έσχες είπε ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. «Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν τον θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε.
Κασιμάτη: Απόπειρα χειραγώγησης της εκλογής του νέου προέδρου - Ο Κασσελάκης πληροί τις προϋποθέσεις
Η Νίνα Κασιμάτη έκανε λόγια για απόπειρα χειραγώγησης της εκλογής προέδρου από ορισμένους και τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πληροί τις προϋποθέσεις, έστω και με την εμφάνιση πόθεν έσχες.
«Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας», τόνισε.
Για το πόθεν έσχες είπε: «Το συνέδριο θα αποφασίσει τα πάντα, σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελακης πληροί της προϋποθέσεις».
«Πύρινες» ομιλίες πριν την ψηφοφορία
Φάμελλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου»
Την πλήρη αποδόμηση του Στέφανου Κασσελάκη επιχείρησε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι «οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου που οδήγησαν στην πρόταση μομφής» και πρόσθεσε ότι «οι ασυνεπείς πολιτικές παλινωδίες, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση των αποφάσεων του συνεδρίου, με τα παράλληλα φαινόμενα προσωπικής υπερπροβολής και απαξίωσης της συλλογικότητας, δεν μας στέρησαν μόνο ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές αλλά και οδήγησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη συρρίκνωση της απήχησής μας και στην κοινωνική απαξίωση».