Οι ημερομηνίες για το Έκτακτο Συνέδριο και τις κάλπες, και τα κριτήρια για τις υποψηφιότητες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Τρίτης. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.30 και σύμφωνα με κομματικές πηγές εκτυλίχθηκε σε “εξαιρετικό” κλίμα.
Κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση πέρασαν οι προτάσεις της πλειοψηφίας για τις ημερομηνίες και τον χαρακτήρα του Συνεδρίου. Πάντως, γραπτή εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, θα προκύψει μετά από νέα συνεδρίαση της ΠΓ, την Πέμπτη. Η γραπτή εισήγηση θα περιλαμβάνει και την διαδικασία κύρωσης των υποψηφιοτήτων, για την οποία σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση.
Αναμένεται πως θα παραμείνει η προϋπόθεση των 30 υπογραφών μελών της ΚΕ ή βουλευτών, ενώ αν πρόκειται για υπογραφές μελών ο αριθμός αυτός θα είναι πολλαπλάσιος.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα πέρασε η πρόταση της πλειοψηφίας για Συνέδριο στις 1 – 3 Νοεμβρίου και κάλπες για πρόεδρο και ΚΕ στις 24 Νοεμβρίου (με β γύρο την 1η Δεκέμβρη).
Δεν πέρασε η πρόταση Πολάκη για Συνέδριο με 5 – 6 Οκτωβρίου με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου και κάλπη στις 3 Νοεμβρίου
Σε ο, τι αφορά τον χαρακτήρα του συνεδρίου αποφασίστηκε ότι αυτό θα είναι Έκτακτο με εκλογή νέων συνέδρων. Κοινώς δεν πέρασε η πρόταση Πολάκη για Διαρκές συνέδριο, δηλαδή με τους συνέδρους που εκλέχθηκαν το Φεβρουάριο. Επίσης αποφασίστηκε ότι το συνέδριο δεν θα είναι Καταστατικό.
Η πρόταση της πλειοψηφίας για τις ημερομηνίες πέρασε με τους γνωστούς συσχετισμούς 18 – 3 (στη μειοψηφία οι Πολάκης, Τζάκρη, Τελιγιορίδου), αν και πηγές διευκρινίζουν ότι δεν έγινε ψηφοφορία με ανάταση χειρός.
Η πρόταση των 87 για τις προϋποθέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία (και με φόντο τα περί αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη), υπήρξε μια πρώτη συζήτηση, κατατέθηκαν απόψεις και από την πλευρά των «87» κατατέθηκε η εξής πρόταση:
-οι υποψήφιοι δεσμεύονται ότι σέβονται και αποδέχονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
– Εισάγονται κριτήρια διαφάνειας οικονομικά, όπως πόθεν έσχες, λευκό ποινικό μητρώο, και διερεύνηση τυχόν τεραστιων οφειλών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία.
-Απαιτούνται 30 υπογραφες μελών Κ.Ε. (όπως ίσχυε και πέρυσι).
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, πρόκειται για μια πρώτη συζήτηση χωρίς αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή.


 
Top