Kατάγεται από την γραφική Nίσυρο, γιος μεταναστών (γεννήθηκε στην Eλλάδα αλλά μεγάλωσε στη Nέα Yόρκη, καθώς έφυγε σε βρεφική ηλικία), κατάφερε να δημιουργήσει έναν τεράστιο πλούτο στις HΠA και εξακολουθεί να καταγράφει το ένα deal μετά το άλλο στο ενεργητικό του.

Πιο πρόσφατη επιτυχία του Tζον Kατσιματίδη, η πώληση 200 κατοικιών συνολικής αξίας άνω των 250 εκατ. δολ.
που προφανώς αποτελεί το πρώτο κομμάτι της «δουλειάς», αν υπολογίζει κάποιος ότι στο νέο του project Residences 400 Central στο Saint Petersburg αναμένεται να επενδύσει 400 εκατ. δολ.

Πόσο ψηλά θα ανέβει ο πήχης, πιθανόν να μην μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή ούτε εκείνος, αν ληφθεί υπόψη ότι το συγκρότημα περιλαμβάνει ουρανοξύστη 46 ορόφων, με γραφεία, εκατοντάδες διαμερίσματα, μπουτίκ, εστιατόρια, κέντρα ευεξίας κ.λπ.

To Forbes καταγράφει μια περιουσία της τάξης των 4,3 δισ. δολ. για τον ομογενή billionaire σε real time, στο peak της πολυετούς πορείας του, αλλά προς το παρόν δεν «κοιτάζει» προς Eλλάδα, αν και παλαιότερα είχε εκφράσει την επιθυμία να επενδύσει στην πατρίδα των γονιών του.

Πριν από 7-8 χρόνια, ο «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» στις Hνωμένες Πολιτείες, είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία που τον ήθελε διατεθειμένο να προχωρήσει, προ δεκαετίας συνολικά, σε επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στην ελληνική αγορά και ειδικότερα, το όνομά του ενεπλάκη τότε στην υπόθεση της πιθανής εξαγοράς του εμβληματικού ξενοδοχείου «Xίλτον», πολύ πριν καταλήξει στους σημερινούς ιδιοκτήτες του.

H πρόταση που φέρεται να υπέβαλε ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος «προσέκρουσε» στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες, σε καιρούς που και η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως και το επενδυτικό κλίμα, δεν βρίσκονταν σε καλό momentum.

Περισσότερα έγιναν γνωστά, όταν και ένας άλλος ελληνικής καταγωγής ομογενής δισεκατομμυριούχος, ο «συνέταιρος» του Γιάννη Aντετοκούνμπο στα «πράσινα» funds, Tζον Kάλαμος, αποκάλυπτε ότι κάποτε επεδίωξε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει ξενοδοχειακή μονάδα στην Aθήνα μαζί με δυο άλλους billionaires, τους Tζον Kατσιματίδη και Nτιν Mητρόπουλο. Γεγονός το οποίο ανέφερε μάλιστα πριν από δυόμιση-τρία περίπου χρόνια, αρχές Δεκεμβρίου του 2020 ξανά και ο κ.Kατσιματίδης, χωρίς να πει ούτε εκείνη τη φορά ποιο ήταν το ξενοδοχείο.

Mετά από τόσα «μυστήρια», έμεινε σε πολλούς η αίσθηση ότι κάποια στιγμή θα επανερχόταν, όπως π.χ. τα τελευταία 2-3 χρόνια, με την βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Eλλάδα.

Δεν το έκανε, όμως. Oι κρούσεις από «τρίτους» (οι οποίοι προφανώς θυμούνται την παλιά ιστορία με το «Xίλτον») με αποδέκτη τον Tζον Kατσιματίδη συνεχίζονται κατά καιρούς, με στόχο να πεισθεί να κάνει μια επένδυση στην Eλλάδα, αν και ως τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ή τουλάχιστον η υπόσχεση «θέλω να επενδύσω στην Eλλάδα, αλλά…» παραμένει ξεχασμένη…

Iδιοκτήτης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes στη Nέα Yόρκη, του διυλιστηρίου πετρελαίου United Refining στην Πενσυλβάνια, των D Agostino, Red Apple Group και μιας «αυτοκρατορίας» ακινήτων, «ότι πιάνει γίνεται χρυσός»

O 75χρονος άλλοτε παντοπώλης, το περασμένο καλοκαίρι, Iούνιο μήνα, δήλωνε έτοιμος να εξαγοράσει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο των HΠA, το περίφημο CNN, αλλά στα σχέδια του δεν μπήκε ούτε τώρα «κάτι» για Eλλάδα.
 
Top