Πολίτες κάθε ηλικίας επισκέπτονται το κελί του Μίκη Θεοδωράκη στις παλιές φυλακές Ωρωπού που θα μείνει ανοικτό για τρεις ημέρες... 

Λίγα ρεσώ, μερικά λουλούδια, τα ηχεία παίζουν τα ορχηστρικά έργα του τεράστιου μουσικοσυνθέτη και άνθρωποι που προσέρχονται στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη στις παλιές φυλακές Ωρωπού. Αυτό είναι το σκηνικό λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις παλιές φυλακές Ωρωπού.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε το στίγμα του ανεξίτηλο στο ελληνικό τραγούδι, καθώς ήταν εκείνος που έβαλε με τα έργα του την ποίηση σε όλα τα ελληνικά σπίτια και τραγουδήθηκε ίσως όσο κανένας άλλος.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς  έξω από το σπίτι του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ πολλοί ήταν αυτοί που τραγούδησαν τα τραγούδια του σαν ύστατο «χαίρε».

Tο απόγευμα ο δήμος Ωρωπού άνοιξε για το κοινό το κελί του στο Κτίριο 1, όπου η δημοτική Αρχή και πολίτες απέτισαν φόρο τιμής.


Πολίτες κάθε ηλικίας έσπευσαν να δουν από κοντά το κελί που φυλακίστηκε ο Θεοδωράκης μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τον Ανδρέα Λεντάκη και άλλους αγωνιστές της δημοκρατίας τις ημέρες της χούντας. Ο εμβληματικός χώρος θα μείνει ανοικτός τρεις ημέρες στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα που έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

«Για τον τόπο μας αποτελεί ένα σύμβολο. Δημιουργούς του πνεύματος, του πολιτισμού και τη δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, και πρόσθεσε: «Ο δήμος μας αποχαιρετά με θλίψη και συγκίνηση το Μίκη Θεοδωράκη.

Μην ξεχνάς τον Ωρωπό
Ο Θεοδωράκης ως κρατούμενος της χούντας πέρασε το κατώφλι των φυλακών Ωρωπού στις 19 Οκτωβρίου 1969 και έμεινε μέχρι τις 13 Απριλίου 1970 και αφού προηγουμένως είχε δημιουργηθεί υπέρ της αποφυλάκισης του παγκόσμιο κίνημα που πίεζε του συνταγματάρχες για την απελευθέρωση του. Στο κελί των φυλακών Ωρωπού εμπνεύστηκε πολλές δημιουργίες του και μεταξύ άλλων το θρυλικό τραγούδι «κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό, μην ξεχνάς τον φασισμό».

Συναυλία εις μνήμη του Θεοδωράκη
Η συγκινητική και αυθόρμητη ανταπόκριση των πολιτών που μέχρι αργά απόψε έσπευσαν να επισκεφθούν το κελί του Μίκη Θεοδωράκη στις παλιές φυλακές Ωρωπού αποδεικνύουν την απήχηση που είχε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον εμβληματικό χώρο των φυλακών Ωρωπού θα δοθεί στα τέλη του μήνα και μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι τελευταίες πενιές του Χιώτη
Κάτοικοι του Ωρωπού που θυμούνται ως έφηβοι τα γεγονότα της εποχής έχουν να λένε για την τελευταία παράσταση του Μανώλη Χιώτη που δόθηκε στον προβλήτα του Ωρωπού λίγα μέτρα πιο μακριά από το κελί. Ο Χιώτης έριξε τις καλύτερες πενιές του για τον Θεοδωράκη και του συγκρατούμενους του προκειμένου να τους εμψυχώσει και την επομένη ημέρα έπαθε το καρδιακό επεισόδιο που εν τέλει του κόστισε τη ζωή.

Ο χειρόγραφος πίνακας
Ιδιαίτερη αξία έχει και ένας πίνακας με ιδιόγραφες σημειώσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Τον είχε προσφέρει ο ίδιος στους μαθητές του Λυκείου Ωρωπού για τους δείξει πως δημιουργούσε τα έργα του. Είναι εντυπωσιακό πως υπάρχει αλληλουχία μεταξύ των έργων ανάλογα με την χρονική στιγμή και τον τόπο που τα δημιούργησε. Ο πίνακας αυτός ήταν στο Λύκειο Ωρωπού και μεταφέρθηκε στο κελί του Μίκη Θεοδωράκη.



Η βρύση "Ροδόσταμο"
Μάλιστα αφιερωμένη στη φιλία των Χιώτη - Θεοδωράκη είναι και η περίφημη βρύση με το όνομα «Ροδόσταμο» που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των φυλακών και τη συνοδεύει ο δικός της θρύλος.



«Θυμάμαι που ο Μίκης μου έλεγε πως οι κρατούμενοι όταν προαυλίζονταν έπαιζαν τένις με παντομίμα καθώς οι φύλακες τους απαγόρευαν να παίζουν οποιοδήποτε άθλημα. Έτσι οι κρατούμενοι προσποιούνταν πως έπαιζαν χωρίς μπάλα», θυμάται ο Χριστόφορος Κουτσουρής που ως έφηβος έβλεπε από τις χαραμάδες τις κινήσεις των κρατουμένων αλλά τον γρίφο του τον έλυσε ο ίδιος ο Θεοδωράκης σε μία επίσκεψη του στον Ωρωπό το 2002.

Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη η σορός του
Σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών θα εκτεθεί η σορός του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη και πολιτικού Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών βυθίζοντας τη χώρα σε πένθος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του, οι Έλληνες θα έχουν τελευταία ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα εκτεθεί η σορός του από την ερχόμενη Τρίτη στις 7 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου. Στη Μητρόπολη θα τελεστεί και η νεκρώσιμος ακολουθία την Πέμπτη στις 15:00.


 
Top