Οι σεισμολόγοι από την αρχή του καλοκαιριού που μας πέρασε είχαν βάλει στο μικροσκόπιό τους την περίεργη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου στα νότια του Ηρακελίου Κρήτης.

 Είναι φανερό ότι οι έμπειροι σεισμολόγοι είχαν διαγνώσει μια περίεργη συμπεριφορά του εγκέλαδου σε αυτήν την περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος ήδη από τον Ιούνιο είχε προχωρήσει σε προειδοποιητική ανάρτηση στα social media η οποία ήταν και προφητική. Συγκεκριμένα ο γνωστός σεισμολόγος έλεγε τα εξής:



Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, αναλύοντας το φαινόμενο του φονικού σεισμού μεγέθους 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, τονίζει  ότι, όπως είχε προειδοποιήσει πρόσφατα και ο ίδιος, επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, μιας και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να «δώσει» περισσότερα από 6 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, εξήγησε επίσης  πως οι ειδικοί παρακολουθούσαν τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι από τον Ιούλιο και είχαν ήδη προειδοποιήσει εδώ και μήνες τις τοπικές αρχές για τους κινδύνους.

Επιπλέον διευκρίνισε πως υπήρχαν από το καλοκαίρι μικροπροβλήματα στην περιοχή και γι' αυτό οι ειδικοί πρότειναν στις Αρχές να λάβουν κάποια προληπτικά μέτρα, αφού ήταν αδύνατο να προβλέψουν πότε θα γίνει ο κύριος σεισμός. Τέλος, ο κ. Χουλιάρας προειδοποίησε πως θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, καθώς ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν αρκετά επιφανειακός.

Όμως ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, όταν όλοι ανησυχούσαν αναλύοντας τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι, ο ίδιος αναρτούσε από τις 4 Αυγούστου μια πολύ καθησυχαστική προσέγγιση, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα χειρότερα είχαν περάσει και πως η σεισμική δόνηση των 4,8 Ρίχτερ που είχε ταρακουνήσει την περιοχή τότε ήταν ο κύριος σεισμός.

Δείτε τι έλεγε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος:
 
Top