Η Μόνιμη μείωση των συντάξεων οδήγησε στο γεγονός ότι το ήμισυ των συνταξιούχων στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες φτώχειας, σε μια δραματική κατάσταση είναι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι , σύμφωνα με την οργάνωση του δικτύου Ενωμένων Συνταξιούχων (ENDISY).

"Μέχρι σήμερα, 6 στους 10 συνταξιούχους στην Ελλάδα λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, ενώ το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη είναι κάτω από το όριο της φτώχειας € 665 σε απόλυτους όρους -. 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα € 665, η οποία, σύμφωνα με την Ελληνική στατική Αρχή, έχει οριστεί όριο σχετικής φτώχειας, "- είπε σε μια δήλωση.

Την ίδια στιγμή το 52% των ελληνικών νοικοκυριών λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας, που προκαλείται από τα μνημόνια με τους πιστωτές οι οποίοι για να επεκτείνουν την πίστωση ζητούν αντάλλαγμα τα μέτρα λιτότητας, τα νοικοκυριά ζουν με τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, σύμφωνα με τη μελέτη. Στην Ελλάδα, στα χρόνια της κρίσης υπήρξαν 13 συνεχόμενες περικοπές στις συντάξεις ή εισαγωγές πρόσθετων εισφορών, οι συντάξεις μειώθηκαν από 20% έως και 50%. Παρά αυτές τις περικοπές, το έλλειμμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης φέτος θα ανέλθει σε περίπου 4 δις ευρώ, αναφέρει η οργάνωση.

'' Το Ανελέητο κυνήγι για τους συνταξιούχους συνεχίζεται. Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μας οδηγεί στη φτώχεια. Κάθε χρόνο, λόγω της μείωσης των συντάξεων αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων που θα είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας », - δήλωσε ο πρόεδρος της Νίκος Χατζόπουλος.

Ο κίνδυνος νέων μειώσεων των συντάξεων θα είναι υψηλός, αν δεν παρουσιάσει αποκατάσταση η οικονομία και δεν υπάρξει εισροή νέων πόρων για το σύστημα ασφάλισης, τονίζει ο ENDISY.

Πηγή
 
Top