Για πρώτη φορά Τούρκος πρόεδρος εκφράζει δημοσίως τη διαφωνία του με τη Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση την οποία δημιουργήθηκε η σύγχρονη Τουρκία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το καθεστώς του κεμαλισμού επιχείρησε να προβάλλει ως νίκη την Συνθήκη της Λωζάνης, τα άρθρα της οποίας, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Με την συνθήκη της Λωζάνης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούργκος Πρόεδρος.

“Αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ο οποίος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που πετύχαινε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών.

Σημειώνεται ότι με την Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφηκε το 1920 ολοκληρώθηκε ο διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακολούθησε η Μικρασιαστική Καταστροφή και το 1923 η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ υπέγραψε με τις δυτικές δυνάμεις την Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθόριζε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, καθώς επίσης και το καθεστώς γειτονίας μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

 

 
Top