Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν  διαδηλωτές τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ροντρίγκο Ράτο, κατά την άφιξή του σε δικαστήριο σε προάστιο της Μαδρίτης για την πρώτη του δίκη ως πρώην τραπεζίτης με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων.
Συνταξιούχος σοφέρ, ο 65χρονος Αντόνιο Χερνάντεθ φώναζε "κλέφτες", "αλήτες" την ώρα που περνούσε ο Ράτο μαζί με άλλους εναγόμενους, τον οποίο κατηγορούσε ότι "κατέστρεψε τη ζωή" χιλιάδων μικροεπενδυτών και μικρομετόχων όπως αυτός.
Ο Ράτο, που διηύθυνε το ΔΝΤ από το 2003 έως το 2007, πέρασε χωρίς να πει ούτε λέξη.
Κάθεται για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην Ισπανία ως πρώην πρόεδρος της τράπεζας Caja Madrid και στη συνέχεια της Bankia, όπως ονομάστηκε η κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2011 από τη συγχώνευση επτά περιφερειακών ταμιευτηρίων, μεταξύ τους η Caja Madrid.
Ο Ράτο και 65 πρώην στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατηγορούνται για την υπεξαίρεση 12 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2003 και 2012, χρησιμοποιώντας "κρυφές" τραπεζικές κάρτες για απεριόριστες και ανεξέλεγκτες προσωπικές δαπάνες, αδήλωτες στην εφορία.
Η δημοσίευση λεπτομερειών των δαπανών τους --διαμονές σε πολυτελή μέγαρα, αγορές κοσμημάτων και πολυτελών ειδών, φιέστες σε ντισκοτέκ...-- είχε προκαλέσει αγανάκτηση σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση από το 2008 και στην οποία έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα λιτότητας.
Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για το σκάνδαλο των "κρυφών καρτών" τον Οκτώβριο του 2014, ο Ράτο απομακρύνθηκε τελικά από το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος.
Αυτή η δίκη, η οποία δεν αφορά πάρα ένα σκέλος της περίπλοκης υπόθεσης Bankia, αναμένεται να διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο.
Ο Ράτο διηύθυνε την Caja Madrid, στη συνέχεια Bankia, μεταξύ 2010 και 2012 όταν η τράπεζα ήταν σε καθεστώς ημιπτώχευσης, ενώ δεν είχε συμπληρωθεί ούτε χρόνος από την είσοδό της στο χρηματιστήριο και την οποία το κράτος χρειάστηκε να σπεύσει για να διασώσει.
Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007 κατηγορείται για τις συνθήκες της "δόλιας" αυτής εισόδου της Bankia στο ισπανικό χρηματιστήριο, καθώς και για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μεγάλων χρηματικών ποσών σε άλλη υπόθεση.

 
Top