Το φαινόμενο Ρούμπιο...

Μετά από 8 έτη διακυβέρνησης των Δημοκρατικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, και με τις πολιτικές συνθήκες να ευνοούν τους Ρεπουμπλικανούς, που για πρώτη φορά μετά από… χρόνια ελέγχουν όχι μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και τη Γερουσία, οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θα τολμούσαν να βάλουν στοίχημα ότι....


 στις προεδρικές εκλογές του 2016, κάποιος εκπρόσωπος του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν θα εισέλθει ως… ιδιοκτήτης στο Οβάλ Γραφείο.

Τα σχετικά δεδομένα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ως το κόμμα που εκφράζει περισσότερο τη συντηρητική Αμερική, οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν μια συμπαγή κοινωνική βάση, και στις δυο τελευταίες προεδρικές εκλογές, του 2008 και του 2012, τις οποίες κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το 2008, ο γηραιός Τζον ΜακΚέιν κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση του 46% εκείνων που έφτασαν στην κάλπη και ψήφισαν. Ενώ, το 2012, ο Μορμόνος Μιτ Ρόμνεϊ ανέβηκε ακόμη λίγο, στο 47%.

Η απογοήτευση από τη 2η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, οι πολιτικές ισορροπίες που άλλαξαν σε εθνικό επίπεδο με τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2014, και το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον φαντάζει “πολύ μεγάλη, πολύ συστημική, η… λάθος γυναίκα”, στα μάτια της φιλελεύθερης πτέρυγας των Δημοκρατικών, ενισχύουν την εκτίμηση ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι Ρεπουμπλικανός.

Κάπου εκεί ξεκινά η ανησυχία. Είναι δυνατόν να εκλεγεί πλανητάρχης ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προπορεύεται σταθερά μέχρι σήμερα στις δημοσκοπήσεις; Και πόσο θα βαρύνει αρνητικά στην τελική ισορροπία δυνάμεων με τους Δημοκρατικούς μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Τζεμπ Μπους, του 3ου, έστω και… καλύτερου της οικογένειάς του, απέναντι στη 2η εκπρόσωπο της οικογένειας Κλίντον;

Θεωρητικά, τα… προβλήματα θα λύνονταν αν οι Ρεπουμπλικανοί μπορούσαν να συστρατευτούν πίσω από έναν εκπρόσωπο της νεώτερης γενιάς, σαν τον Ραντ Πολ και τον Μάρκο Ρούμπιο. Ο Γερουσιαστής του Κεντάκι φαντάζει ιδανικός ως… Αντιπρόεδρος, δεν πείθει ωστόσο ότι μπορεί να ηγηθεί της μοναδικής υπερδύναμης που επέζησε από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Όλο το ενδιαφέρον λοιπόν στρέφεται στον Γερουσιαστή της Φλόριντα. Τον 44χρονο άκρως επικοινωνιακό Λατίνο πολιτικό, που έγινε διάσημος για τους λάθους λόγους, όταν πριν από δυο χρόνια “συνελήφθη” από την τηλεοπτική κάμερα να πίνει βιαστικά το νερό του, την ώρα που είχε την ξεχωριστή τιμή να απαντάει για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών στον Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη Ομιλία του Προέδρου προς το Έθνος.

Στο 3ο debate των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Μάρκο Ρούμπιο έζησε πιθανότατα το δικό του tipping point. Τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις τον έχρισαν αδιαμφισβήτητο νικητή, όχι απλά και μόνο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κυρίως απέναντι στον Τζεμπ Μπους.

Ο άλλοτε Κυβερνήτης της Φλόριντα άλλωστε είναι ο εκλεκτός του “establishment” των Ρεπουμπικανών και των χορηγών τους, μόνο που με την ασθενική εμφάνισή του απέναντι στον Μάρκο Ρούμπι, έδωσε στον… μικρό το σπρώξιμο που χρειαζόταν.

Οι Ρεπουμπλικανοί αναζητούσαν εδώ και χρόνια τον δικό τους Ομπάμα. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι… τον έχουν βρει, στο πρόσωπο του Μάρκο Ρούμπιο. Το ζήτημα είναι να το πιστέψει και ο ίδιος ο Ρούμπιο.

Μετά το 3ο debate δείχνει να το πιστεύει. Και η Χίλαρι δεν αισθάνεται καθόλου καλά…
 
Top