ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η αύξηση του πλαφόν του χρέους, για να μην γίνει στάση πληρωμών

Το αμερικανικό Κονγκρέσο - όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι - ενέκρινε σήμερα συμβιβαστική δημοσιονομική πρόταση αυξάνοντας το πλαφόν του χρέους μέχρι το 2017 και αποτρέποντας τον κίνδυνο στάσης πληρωμών την επόμενη εβδομάδα, αλλά και μέχρι το τέλος της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο σχετικός νόμος υιοθετήθηκε τη νύκτα από τη Γερουσία, μία ημέρα μετά την έγκρισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια θα επικυρωθεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το κείμενο του νόμου έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης λίγων εβδομάδων ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την ηγεσία του Κονγκρέσου και εγκρίθηκε χάρη στη συγκρότηση συνασπισμού από Δημοκρατικούς και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν κατά, καταγγέλλοντας την εσπευσμένη διαδικασία και την χαλάρωση της λιτότητας.

Ο νόμος έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά ορίζει ελαφρά αυξημένους προϋπολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017, και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017, σε σχέση με τα πλαφόν που είχαν τεθεί το 2011. Από την άλλη πλευρά, αυξάνει το πλαφόν του χρέους μέχρι τις 15 Μαρτίου 2017, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα. 

Για τον πρόεδρο Ομπάμα και τους δημοκρατικούς του συμμάχους, η συμφωνία αποτελεί νίκη και δίνει διετή "δημοσιονομική ορατότητα" στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπωσδήποτε πάντως, ο συμβιβασμός θέτει απροσδόκητο τέλος σε πέντε χρόνια διαλόγου κωφών ανάμεσα στον πρόεδρο Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικανούς.

Τον Οκτώβρη του 2013, οι ΗΠΑ έζησαν ένα πρωτοφανές "λουκέτο" 17 ημερών, οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν και τέθηκαν σε αργία 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.  

http://www.press-gr.com/
 
Top