Μπορεί η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της χώρας δια μέσω εντόκων γραμματίων να έχει φουντώσει τα τελευταία 24ωρα, ιδίως μετά την νέα δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου, την ίδια ώρα όμως φαίνεται ότι είναι κενή περιεχομένου. Ή τουλάχιστον αυτό που προβάλει ως κύριο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που αναλάβει την εξουσία και αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας...
Όπως γράφει η "Καθημερινή" και ο Γιάννης Παπαδογιάννης η κυβέρνηση ήδη έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, αποστερώντας μάλιστα πολύτιμους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η εξασφάλιση των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τη ρευστότητα που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, ρευστότητα που χορηγείται όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Μέχρι τώρα το Δημόσιο έχει εκδώσει έντοκα συνολικού ύψους15 δισ ευρώ, τα οποία έχουν αγοραστεί απρόθυμα από τις εγχώριες τράπεζες. βάσει του μνημονίου, από τα 15 δισ οι τράπεζες μπορούν να αξιοποιούν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ μέχρι ποσού 3,5 δισ, κάτι που ήδη έχουν κάνει. Δηλαδή το Δημόσιο μέσω των εντόκων ήδη έχει αποστερήσει τον ιδιωτικό τομέα από πόρους 11 δισ, επιβαρύνοντας τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Επιπρόσθετα δίχως την ΕΚΤ η κουβέντα περί καταθέσεων είναι καθαρά θεωρητική, δεδομένου ότι οι καταθέσεις έχουν μετασχηματιστεί σε δάνεια. Κάτι που σημαίνει ότι για να είναι διαθέσιμο ως ρευστότητα το σύνολο των καταθέσεων θα έπρεπε να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα δάνεια, κάτι φυσικά που είναι αδύνατο.
Στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου το υπόλοιπο δανείων - 212 δισ ευρώ - ξεπερνάει κατά πολύ τις καταθέσεις - 164 δισ ευρώ - και η διαφορά ύψους σχεδόν 50 δισ καλύπτεται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Έτσι έχουν ευρώ τα ΑΤΜ. Εν ολίγοις κάθε ανάληψη καταθέσεων, είτε από νοικοκυριά και επιχειρήσεις είτε από το κράτος για την έκδοση εντόκων, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στον βαθμό που το ευρωσύστημα, η ΕΚΤ, χορηγήσει την αντίστοιχη ρευστότητα.
Και φυσικά η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι χωρίς πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που παίζει αυτόν τον κρίσιμο ρόλο.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Νοεμβρίου η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από τη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος ανήλθε στα 58,8 δισ ευρώ.