Πρεμιέρα έκανε το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από τις παραδοσιακές καραμπόλες, με στελέχη της κυβέρνησης να δίνουν ήδη από νωρίς...
ένα συγκρουσιακό στίγμα, την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι μεν ενθαρρυντικά ως προς τη στήριξη των εταίρων μας, πλην όμως σαφή ως προς το σκέλος των δεσμεύσεων της χώρας μας.
Η διαδικασία σχηματισμού της κυβέρνησης τα είχε όλα: σασπένς, ανατροπές της τελευταίας στιγμής, καραμπόλες, όμως ήδη ο βίος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε… επεισοδιακά.
Με το καλημέρα ανοίγουν μέτωπα
Η είσοδος της νέας κυβέρνησης στην πολιτική καθημερινότητα,σύμφωνα με το koolnews.gr, ήταν κάτι παραπάνω από δυναμική, καθώς πολλά στελέχη στις πρώτες τους δηλώσεις έσπευσαν να καταστήσουν σαφή τη διαφορά τους με ό,τι ίσχυε μέχρι στιγμής, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει εύλογη απορία για το πόσο ρεαλιστικές είναι οι δηλώσεις των νέων υπουργών.
Επί παραδείγματι, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του να δώσει το προσωπικό του στίγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, λέγοντας πως «προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές γελιέται». Ο κύριος Κοτζιάς είναι θιασώτης μιας «πολυσυλλεκτικής» εξωτερικής πολιτικής, ενώ δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως από τους πρώτους που πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου ήταν οι Πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας.
Στο ίδιο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής, από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε στίγμα, καθώς η πρώτη ανακοίνωση αφορούσε το θέμα της Ουκρανίας και την κοινή δήλωση των κρατών-μελών της ΕΕ για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, αν επιμείνει σε παράνομη κατάληψη εδαφών Ουκρανία. «Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για «αντιθεσμική και συνεπώς απορριπτέα κίνηση ιθυνόντων της ΕΕ», προϊδεάζοντας για ανάλογες αντιδράσεις και στο μέλλον.
Σε έτερη ενδιαφέρουσα δήλωση προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας που προανήγγειλε την αναστολή της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ άγνωστο είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την επένδυση της COSCO, για την οποία ο επίσης βουλευτής Πειραιά κύριος Δρίτσας έχει εκφραστεί αρνητικά. Υπενθυμίζεται πως η προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ εντάσσεται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως και άλλες ενότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Σημειώνεται πως κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ τίθεται και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.
Με τη σειρά του ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ιστότοπο για θέματα υγείας Healthreport.gr ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητά του είναι οι προσλήψεις προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει και πάλι εύρυθμα το ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ. Υπογραμμίζεται πως ο κύριος Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας την περίοδο 1993-1996, οπότε και οι διορισμοί στο δημόσιο ήταν μια συνήθης πρακτική. Με τα σημερινά μέτρα όμως, ο Υπουργός πρέπει να απαντήσει από πού θα προκύψουν οι πόροι για τις νέες προσλήψεις, αφού δεν προβλέπεται η συγκεκριμένη δαπάνη στον προϋπολογισμό.
Τέλος, ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για γεωστρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία αλλά και παραλαβή νέων οπλικών συστημάτων, ώστε να ανανεωθεί ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, βάζοντας στο κάδρο και την επανασύσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Mega τόνισε πως «δεν πρέπει να φερθούμε εκδικητικά σε εκείνους που πήγαν στη ΝΕΡΙΤ. Να γυρίσουμε στην ΕΡΤ αλλά όχι με πελατειακές σχέσεις», αφήνοντας έτσι ανοιχτό παράθυρο για προσλήψεις στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από μια ευρεία δεξαμενή, τόσο πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ όσο και υπαλλήλων της ΝΕΡΙΤ.
«Υπάρχουν υποχρεώσεις» το μήνυμα των Ευρωπαίων
Ήδη οι πρώτοι Ευρωπαίοι παράγοντες καταφθάνουν, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να έρχεται την Τρίτη αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να φτάνει την Παρασκευή. Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν ιδιαίτερα σε αυτά τα ραντεβού, καθώς όπως λέει πηγή κοντά στον Αλέξη Τσίπρα «θα δοθεί η ευκαιρία οι Ευρωπαίοι να καταστούν και εκ του σύνεγγυς κοινωνοί του αιτήματος για χαλάρωση της λιτότητας».
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα υπάρχει υπαναχώρηση της Ευρώπης, καθώς ιδίως ο κύριος Ντάισελμπλουμ επιμένει πως οι συμφωνίες πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ σε παρόμοια γραμμή κινείται και ο Μάρτιν Σουλτς.
Πάντως, το πιο ισχυρό ράπισμα ήρθε από το Βερολίνο, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε σε κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών και οι διατυπώσεις της ουδεμία σχέση είχαν με το μετριοπαθές συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Αλέξη Τσίπρα. «Η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, η Αθήνα είναι εκείνη που πρέπει να κάνει κίνηση. Δεν υπάρχει λόγος κουρέματος, και είναι περίεργη η όλη δημόσια συζήτηση τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει δώσει στην Ελλάδα ήδη χαμηλά επιτόκια και η εξυπηρέτηση των δανείων και των χρεολυσίων αρχίζει μετά το 2020» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Εκτός αυτού, η καγκελάριος υπενθύμισε ότι δεν έχει δοθεί η τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης που ολοκληρώνεται τέλη Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει πως η δόση θα εκταμιευτεί μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Στην καγκελάριο απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να υπακούσουμε στις εντολές της Μέρκελ και της τρόικας. Θα υπακούσουμε στις εντολές που μας έδωσε ο λαός», ενώ προσέθεσε πως «η Μέρκελ εξακολουθεί να θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνάει την Ευρώπη. Ας κυβερνάει την Γερμανία κι ας αφήσει την Ευρώπη… Οι Γερμανοί θα χάσουν αν τα σπάσουμε. Εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν σηκώνουν τόσο ψηλά τους τόνους, όσο ο κύριος Γλέζος, μιλώντας για πραγματικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που μπορούν να δώσουν ανάσα στη χώρα, χωρίς παράλληλα να επέλθει ρήξη με τους εταίρους μας.