Παρά τις διευκρινίσεις της Παρασκευής, πολλοί θα είναι οι πολίτες που δεν θα δουν την πολυπόθητη έκπτωση ή απαλλαγή στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, παρόλο που την δικαιούνται...







Σύμφωνα με το Mega, η νέα παρτίδα με τις εκπτώσεις που θα ανέβει στο taxis τη Δευτέρα, θα αποκλείει, όσους υπερέβησαν το εισοδηματικό όριο λόγω της είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων ή αποζημίωσης απόλυσης.



Όπως αναφέρεται, το σύστημα δεν μπορεί να διαχωρίσει τα επιδόματα, άρα, θα χρειαστεί ο ίδιος ο φορολογούμενος να δηλώσει ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από επιδόματα αφορολόγητα ή έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες παροχές, περιμένοντας την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, ώστε να του επιστραφούν ή να συμψηφιστούν τα χρήματα.



Έτσι, σύμφωνα με το Mega, όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ για την έκπτωση του 50% ή 12.000 ευρώ για την πλήρη απαλλαγή, αλλά εισέπραξαν μέσα στο 2013 κοινωνικά επιδόματα ή αποζημίωση απόλυσης θα πληρώσουν φουσκωμένο λογαριασμό με την προοπτική να δικαιωθούν τον Δεκέμβριο.



Ο υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στην "Ημερησία", αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων, αλλά και μείωσης των αντικειμενικών αξιών πριν το 2017, όπως είναι προγραμματισμένο.



"Αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω της κρίσης στην αγορά των ακινήτων. Ωστόσο αν οι συνθήκες αρχίσουν σταδιακά να αλλάζουν προς το καλύτερο, τότε είναι πιθανό να φτάσουμε στο στόχο πριν από τα προβλεπόμενα. Όπως και στην περίπτωση της μείωσης των υπόλοιπων φορολογικών συντελεστών παραπάνω έτσι και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να επιτευχθεί έχοντας κατά νου την διατηρησιμότητα του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα", τονίζει ο κ. Χαρδούβελης.







 
Top