Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα ξεπέρασε τους 10.000, ενώ οι νεκροί από τη νόσο πλησιάζουν τους 5.000, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.




Σύμφωνα με νεώτερη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, έως και τις 23 Οκτωβρίου 2014 ο ιός είχε ανιχνευθεί σε οκτώ χώρες: Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Νιγηρία, Σενεγάλη, ΗΠΑ, Ισπανία και Μάλι.



Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θυμάτων αφορά τις τρεις πρώτες χώρες. Σε όλες τις άλλες μαζί έχουν καταγραφεί 27 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 10 νεκρών (οκτώ στη Νιγηρία και από ένα σε ΗΠΑ και Μάλι).



Η Λιβερία παραμένει η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την παρούσα επιδημία, με τουλάχιστον 4.665 κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 2.705 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.



Έπεται η Σιέρα Λεόνε με τουλάχιστον 3.896 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 1.281 νεκρών, και η Γουϊνέα με τουλάχιστον 1.553 κρούσματα (τουλάχιστον 926 ασθενείς έχουν καταλήξει).



Η χώρα που πιο πρόσφατα εντάχθηκε στον κατάλογο με κρούσματα και θύματα του Έμπολα είναι το Μάλι, το οποίο ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου το πρώτο του κρούσμα.



Πρόκειται για ένα 2χρονο κοριτσάκι το οποίο είχε αρρωστήσει καθ’ οδόν από την Γουϊνέα (κάλυψε μία απόσταση τουλάχιστον 1.000 χιλιομέτρων) και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μάλι στις 22 Οκτωβρίου.



Το κοριτσάκι κατέληξε χθες αλλά στη διάρκεια του ταξιδιού του ήρθε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους, 43 εκ των οποίων (οι 10 από αυτούς είναι γιατροί και νοσηλευτές) βρίσκονται ήδη υπό παρακολούθηση.



Ο ΠΟΥ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θυμάτων αντιπροσωπεύουν μόνο όσα περιστατικά έχουν μεταφερθεί στα νοσηλευτικά κέντρα και όχι τα «κρυφά» θύματα που πέθαναν στα σπίτια τους δίχως να αναφερθούν ποτέ.



Τα καλά νέα είναι ότι Σενεγάλη και Νιγηρία έχουν ανακηρυχθεί ως «ελεύθερες του ιού», διότι σταμάτησαν οι επιμολύνσεις από τους ανθρώπους που αρρώστησαν στα εδάφη τους.



Στις ΗΠΑ, οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι διέταξαν να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών όσοι γιατροί και άλλοι ταξιδιώτες φθάνουν στα αεροδρόμιά τους από την Δυτική Αφρική, έχοντας έρθει σε επαφή με θύματα του Έμπολα.



Όσοι ταξιδιώτες δεν έχουν έρθει σε επαφή με θύματα του Έμπολα, θα παρακολουθούνται προληπτικά από τις Αρχές.



Η απόφαση αυτή οφείλεται στην περίπτωση τους δρος Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος αρρώστησε στη Νέα Υόρκη έπειτα από ανθρωπιστική αποστολή στη Γουϊνέα.



Εν τω μεταξύ, ανάρρωσαν πλήρως οι δύο νοσηλεύτριες που είχαν μολυνθεί από τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν ο οποίος πέθανε από τον ιό Έμπολα στο Ντάλας του Τέξας.



Πηγή: tanea.gr


 
Top