Μείωση των συντελεστών φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, περικοπή κατά 30% της έκτακτης εισφοράς που έχει επιβληθεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους και 72 ως 100 δόσεις για την εξόφληση των ...
οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.
Ο τελικός στόχος για τις φορολογικές κλίμακες είναι για τα μεν φυσικά πρόσωπα η υψηλότερη να μειωθεί σε 3 χρόνια στο 32%, ενώ η μείωση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι από 2 ως 4 ποσοστιαίες μονάδες (η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα και θα εξαρτηθεί και από τη στάση της τρόικα).
Για τις επιχειρήσεις τα δύο σενάρια είναι για μείωση 2 εκατοστιαίων μονάδων ή πέντε. Πάντως, η κατάληξη για το 2017 θα είναι το 15%, ποσοστό που θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Κι΄ εδώ ο λόγος της τρόικα θα έχει βαρύνουσα σημασία, αφού πρώτη προτεραιότητα των τροϊκανών είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρηματοδοτικό κενό του 2015 (υπενθυμίζεται ότι η τρόικα το εκτιμά στα 2 δις. και η κυβέρνηση στα 900 εκατομμύρια ευρώ).
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών ότι «οι φοροελαφρύνσεις αποτελούν ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση».
Επίσης στο προσχέδιο θα υπάρξει αναφορά στις αυξήσεις που θα λάβουν οι ένστολοι (κατά πληροφορίες θα καλύψουν το 50% των περικοπών που θεσμοθετήθηκαν τον Αύγουστο του 2012) αλλά και στην καταβολή των αναδρομικών τους.
Αναλυτικά τα μέτρα που θα περιληφθούν στο προσχέδιο:
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Το βασικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 αλλά «ψαλιδισμένη» τουλάχιστον κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εφόσον τελικά μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι σε ετήσια βάση θα κυμανθούν:
από 39 έως 60 ευρώ, για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ.
από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ.
από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.
από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ. από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.
Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές: Την ρύθμιση αυτήν την περιμένουν περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα Ταμεία και συνολικά οφείλουν περίπου 90 δισ. ευρώ. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους έως 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα χρέη η αποπληρωμή τους θα μπορεί να φθάνει τις 72 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα συνοδεύεται με έκπτωση έως 90% στις προσαυξήσεις αλλά και με μείωση του επιτοκίου.
«Πόθεν έσχες» στα ακίνητα: Με τη νέα ρύθμιση θα αποσυνδέεται το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως ισχύει σήμερα αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου.
Μείωση των τεκμηρίων: Θα ισχύσει αναδρομικά, αλλά μόνο για τα αυτοκίνητα για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Η μείωση των τεκμηρίων (π.χ. σε ποσοστό 30%) αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς φορολογουμένους κυρίως χαμηλόμισθους και συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια πιάνονταν στην «παγίδα» των τεκμηρίων και δεν φορολογούνταν για τα εισοδήματα που πραγματικά αποκτούσαν αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.
newsit.gr