Θα μαζεύουμε όλες τις αποδείξεις σε έναν φάκελο. Και κάθε μήνα θα κάνουμε …διαλογή, αξιολόγηση βάσει συντελεστών βαρύτητας και πρόσθεση.


Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα είμαστε έτοιμοι να διαχωρίσουμε τα μισοσβησμένα χαρτάκια ανάλογα με το είδος της απόδειξης. 

Και αν μας ζητηθούν από την εφορία για έλεγχο, θα οπλιστούμε με υπομονή και θα κάνουμε τον σταυρό μας να ξεμπερδέψουμε γρήγορα. 

Είναι το νέο σύστημα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στο οποίο φέρεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών. 

Ας ελπίσουμε ότι είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα του τύπου: ρίχνουμε την  βόμβα στην αγορά για να κόψουμε αντιδράσεις. 

 Πρώτα νομοθετούν και μετά σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών. Πέρασαν τροπολογία που περιορίζει το ποσοστό των αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουμε στο 10% του εισοδήματος από 25% που είναι σήμερα. 

Και ενώ έχει κυλήσει ήδη ο πρώτος μήνας του χρόνου, δεν λένε ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζέψει ο καθένας. Μας το φυλάνε για έκπληξη. 

Αναμένοντας λοιπόν την έκδοση της σχετικής απόφασης – πληροφορίες αναφέρουν ότι θα βγει την επόμενη εβδομάδα- πέφτει η ιδέα να μην αναγνωρίζονται όλες οι αποδείξεις ανάλογα με την αξία τους αλλά για κάποιες να ισχύσουν συντελεστές βαρύτητας. Δηλαδή:

1.     Αποδείξεις από σούπερ μαρκετ θα αναγνωρίζονται σε ποσοστό 50%. Αν η απόδειξη γράφει 100 ευρώ, στη σούμα θα βάζουμε 50 ευρώ

2.     Αποδείξεις από εστιατόρια και ταβέρνες θα αναγνωρίζονται σε ποσοστό 100%, δηλαδή θα  προσθέτουμε ότι γράφει.

Πρόκειται για μια γραφειοκρατική τρέλα η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες. Φανταστείτε ελεγκτές των Δ.Ο.Υ να αδειάζουν το φάκελο πάνω στο γραφείο και να ψάχνουν τι είναι από supermarketκαι τι από ψιλικατζίδικο, κουρέα και κέντρο αισθητικής. Αυτός που το πρότεινε, καλό θα είναι να κάνει την αυτοκριτική του πριν υπογράψει την όποια απόφαση.
Τα δεδομένα

Αυτή τη στιγμή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρέπει να μαζεύουμε αποδείξεις που  να αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματός μας. Αν δεν το κάνουμε, πληρώνουμε πρόστιμο για το ποσό των αποδείξεων που δεν θα εμφανίσουμε. Αν καθυστερήσουμε να υποβάλλουμε φορολογική δήλωση, εκτός από το πρόστιμο (100 ευρώ για τους μισθωτούς) δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις οπότε πληρώνουμε και πρόστιμο που φτάνει στα 2.200 ευρώ. 

Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε δεν το γνωρίζουμε. Υπήρχε και σενάριο να μην μας το αποκαλύψουν αλλά να περιμένουν στο τέλος του χρόνου ώστε, στην αγωνία μας για το τι αναγνωρίζεται και τι όχι, να συλλέγουμε όλες τις αποδείξεις. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, η εικόνα να αποκρυσταλλωθεί την επόμενη εβδομάδα. 
 
Top