Τη λύση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης φαίνεται ότι βρήκαν επιστήμονες στην Ιαπωνία, αναπτύσσοντας ένα εμβόλιο που καταστέλλει την ορμόνη, η οποία ευθύνεται για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και καταργεί την ανάγκη χορήγησης χαπιών σε καθημερινή βάση που, μάλιστα, συχνά παρουσιάζουν αρκετές παρενέργειες.
 
Το εμβόλιο των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οσάκα επιδρά στην ορμόνη που ευθύνεται για την πρόκληση υψηλής πίεσης. Η ορμόνη αυτή ονομάζεται αγγειοτενσίνη ΙΙ και ενισχύει τη σύσπαση των μυών, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να αυξάνεται η πίεση στα τοιχώματά τους, γεγονός που αυξάνει και τον κίνδυνο προσβολής από καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθά να παράγει αντισώματα που σταματούν τη δράση της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Για να πετύχουν κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τμήματα από το DNA της ορμόνης.
 
Οπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, το πειραματικό εμβόλιο έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια και κατά τις μελέτες παρουσίασε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, αφού μείωσε τις τιμές της πίεσης και τη διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον έξι μήνες.
 
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η αγγειοτενσίνη ΙΙ παράγεται στους νεφρούς και δεν έχει παρουσιάσει κάποια απαραίτητη ή ζωτικής σημασίας επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, άρα η καταστολή της δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Αντίθετα, τα χάπια που χορηγούνται σήμερα για τον έλεγχο της υπέρτασης μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως κόπωση, κράμπες, αϋπνία, ζαλάδες, μείωση της θερμοκρασίας στα χέρια και τα πόδια, δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, συχνά οι ασθενείς σταματούν τα χάπια επειδή αισθάνονται καλά, καθώς η υψηλή πίεση δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πίεση παραμένει σε επιθυμητά επίπεδα.
 
Οι κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν κατά τα επόμενα δύο χρόνια και, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό και στον άνθρωπο, θα πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο.
 
Top