Πανικός επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν τη μία δημοσκόπηση μετά την άλλη να δείχνουν την καθίζηση του κόμματος στο όριο του 3%, ακόμη και σε περιοχές που χαρακτηρίζονταν “κάστρα” του κόμματος, όπως η Β' Αθηνών, η Β' Πειραιώς, η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα (Αχαϊα, Ηλεία...) κ.α.
Στελέχη που βρίσκονται ακόμη εντός του κόμματος αλλά και όσοι αποφάσισαν να αποστασιοποιηθούν αναζητούν λύσεις προκειμένου να διασωθεί το κόμμα και η παράταξη και ο γραμματέας της ΚΠΕ Νίκος Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο αποδέκτης της ανησυχίας και όλου του προβληματισμού που φουντώνει μέρα με τη μέρα για το μέλλον του κόμματος.

Η "εσωκομματική μειοψηφία" (κινήσεις 75 και υφυπουργών, παπανδρεϊκοί...) όπως αυτή καταγράφηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής παραμονές Χριστουγέννων θεωρούν ότι αιτία του κακού είναι
η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο, η οποία σε συνδυασμό με τη ακολουθούμενη πολιτική αποϊδεολογικοποίησε τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα του κόμματος
η πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δηλαδή του Ευάγγελου Βενιζέλου να ενταχθεί το Κίνημα στην...κίνηση των "58" ενόψει των ευρωεκλογών γεγονός που αποτελεί λένε την ταφόπλακα για το ΠΑΣΟΚ που δείχνει να μην μπορεί να αφουγκραστεί τα μηνύματα της κοινωνίας.
Το μέλλον του κ. Βενιζέλου φαίνεται να μην είναι ευοίωνο και τα σενάρια περί “θέματος ηγεσίας” πυκνώνουν και δεν είναι λίγα πια εκείνα τα στελέχη που θεωρούν ότι πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές για μια ..."βελούδινη διαδοχή".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να πετάξει "λευκή πετσέτα" και είναι αποφασισμένος να δώσει αγώνα επιβίωσης προσωπικής κυρίως μέχρι το τέλος και το ζητούμενο είναι αν βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά ή ο πρωθυπουργός λειτουργεί πλέον αυτοβούλως βλέποντας τον κυβερνητικό εταίρο σε τραγική θέση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η Χαριλάου Τρικούπη ως απάντηση στις αιτιάσεις των διαφωνούντων για την πορεία του κόμματος δημιοοποίησε την πρόσφατη απόφαση της ΚΠΕ που εγκρίθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία σύμφωνα με την οποία:
Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που ξεκινάει από το τέλος της δεξιάς και φτάνει μέχρι το όριο της κομμουνιστικής αριστεράς, πρέπει να ανασυγκροτηθεί, πρέπει να εκφραστεί
Η συγκρότηση της Παράταξης είναι θεμελιώδης, ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ
Στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δεν ανήκουν οι συγκυριακοί λαϊκιστές και δημαγωγοί. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλα τα στελέχη μας που αποχώρησαν, είτε εκφράζονται ως άτομα, είτε εκφράζονται μέσω Κινήσεων μικρών ή μεγάλων
Το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στηρίζει το πρόταγμα για μια άλλη Ευρώπη. Θέλουμε μία άλλη Ευρώπη και αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη. Θα την πετύχουμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Θα την πετύχουμε με προοδευτικές κυβερνήσεις στον Νότο και άλλες χώρες
Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τους αυθεντικούς εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τελείωσαν οι κομματικοί έλεγχοι, τα χρίσματα, οι μηχανιστικές προσεγγίσεις
Το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το μόνο στην Ελλάδα, απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης Συνδιάσκεψης χωρίς αποκλεισμούς με ισοτιμία και απόλυτο σεβασμό σε όλους εκείνους, κινήσεις και πρόσωπα, που εκφράζονται από την πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η Συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές θα εκφράζει το σύνολο της κεντροαριστεράς, το σύνολο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Στην Συνδιάσκεψη θα αποφασιστεί ο τρόπος ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου.
Το ψηφοδέλτιο θα προκύψει δημοκρατικά, με διαφάνεια, με συλλογικότητα, με αξιοκρατία σε ένα ψηφοδέλτιο μάχης της συσπειρωμένης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς.
 
Top