Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει φτάσει ήδη τα 25 πλοία και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αγοράσει άλλα δύο δεξαμενόπλοια. Η καλή πορεία της ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο και οι γεμάτες εξέδρες της “Αγίας Σοφίας” όταν παίζει η ομάδα στα εντός έδρας παιχνίδια φαίνεται ότι του δίνουν έμπνευση και επικεντρώνεται πλέον και στις δραστηριότητες στη ναυτιλία.


Η συνεχής επέκταση του ναυτιλιακού του στόλου δείχνουν ένα άνθρωπο αποφασισμένο να δημιουργήσει σύντομα έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων.

Σε παράλληλη επιχειρηματική έξαρση βρίσκεται και ο γιός του, Γιώργος Μελισσανίδης με τις ναυτιλιακές του εταιρείες, Aegean Shipping Management S.A. και Aegean ECO Carriers S.A.

Πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Ιανουαρίου παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο «Green Azure», που εντάχθηκε στον Πράσινο Στόλο της Aegean!

Επισημαίνεται ότι το M/T Green Azure, IMO No. 9934644, παραδόθηκε με επιτυχία στις 3 Ιανουαρίου 2023 από το ναυπηγείο China Yangzhou Cosco Shipyard Heavy Industry.

Στην τελετή παράδοσης παρευρέθηκαν ο Ναυτιλιακός Διευθυντής Πλοίαρχος Σταμάτιος Μενδρινός, ο Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωποι των Ναυπηγείων και προσωπικό του Νηογνώμονα Bureau Veritas.

Το “Green Azure” είναι εγγεγραμμένο στην Σημαία της Λιβερίας και ταξινομήθηκε στον Νηογνώμονα Bureau Veritas.

Το «Green Azure», όπως όλα τα πλοία της Aegean Shipping Management, είναι πιστοποιημένο με την υψηλότερη «οικολογική» τεχνολογία, εκπληρώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας για προστασία του περιβάλλοντος.


Η Aegean Shipping Management εξέφρασε την εκτίμηση της προς όλο το προσωπικό που εργάστηκε για την ναυπήγηση του πλοίου. “Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα όλου του προσωπικού που εργάστηκε στο νεότευκτο πλοίο δοκιμάστηκε από την αρχή της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, οι άνθρωποί μας ξεπέρασαν τις προκλήσεις και έφεραν τα καλύτερα αποτελέσματα και κατάφεραν να παραδώσουν το σκάφος με επιτυχία στην ώρα τους” ήταν το μήνυμα του Γιώργου Μελισσανίδη.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους έξι μήνες η εταιρεία του Γιώργου Μελισσανίδη παρέλαβε τρία νεότευκτα πλοία.


Το «Green Adventure» ήταν το δεύτερο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο, τύπου Aframax που παρέλαβε η εταιρεία.



Το δεύτερο νεότευκτο πλοίο παραδόθηκε με επιτυχία στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 από το ναυπηγείο China Yangzhou Cosco Shipyard Heavy Industry. Η συμφωνία για την κατασκευή του Hull 985 με την ονομασία «Green Adventure» υπογράφηκε ακριβώς στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η παραγγελία για το «Green Adventure» ήταν η δέκατη κατά σειρά που η Aegean Shipping έδωσε στην Cosco Group τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στη διάρκεια της παράδοσης του πλοίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Shipping Management, Νικόλαος Χόντος εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμηση προς όλους τους εργαζόμενους γιατί, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, τηρήθηκαν οι χρόνοι παράδοσης του πλοίου.




Το πλοίο «Green Admire» (Hull no N984), ήταν το πρώτο από τα τέσσερα δεξαμενόπλοια Aframax, που παρελήφθησαν από τον Γιώργο Μελισσανίδη με υψηλές προδιαγραφές και περιβαλλοντικά πρότυπα.



Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2022, στο ναυπηγείο China Yangzhou Cosco Shipyard Heavy Industry.


Επισημαίνεται ότι όλα τα νεότευκτα πλοία της Aegean Shipping Management είναι πιστοποιημένα με την υψηλότερη «οικολογική» τεχνολογία, εκπληρώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας για προστασία του περιβάλλοντος.


Ο σχεδιασμός του πλοίου “Green Admire” εξασφαλίζει βελτιωμένη απόδοση καυσίμου ενσωματώνοντας μια βελτιστοποιημένη μορφή κύτους που τροφοδοτείται από κινητήρα Tier III MAN B&W 6G60ME-C9.5-HPSCR. Το σκάφος ενσωματώνει επίσης σύγχρονη τεχνολογία προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου συστήματος επεξεργασίας νερού έρματος, και συμμορφώνεται με τις νέες περιβαλλοντικές αξιώσεις BV (Green Passport, Cleanship Super κ.λπ.).



Η συμφωνία για την κατασκευή των δύο πρώτων aframaxes: “Green Admire” και “Green Adventure” υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ στις 24 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ασκήθηκαν δικαιώματα προαίρεσης για την κατασκευή του τρίτου “ Green Anax» και του τέταρτου νεότευκτου πλοίου «Green Azure».

Μετά την ολοκλήρωση του ναυπηγικού προγράμματος, που αναμένεται τον Μάρτιο του 2023, ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου της Aegean Shipping θα είναι μόλις 2,9 έτη.

Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 6 δεξαμενόπλοια: 3 MR tankers και 3 aframaxes, συνολικής χωρητικότητας 492.250 DWT και 6 bulk carriers (kamsarmaxes) συνολικής χωρητικότητας 492.000 DWT και από τα τρία νεότευκτα που παρελήφθησαν στο εξάμηνο, από τον Ιούνιου του 2021 έως σήμερα.




Όλα τα πλοία είναι υψηλών προδιαγραφών. Ο «πράσινος στόλος» επόμενης γενιάς που κατασκευάζει η Aegean Shipping καταναλώνει 23-24 τόνους καυσίμων την ημέρα, ενώ τα πλοία προηγούμενης γενιάς καταναλώνουν κατά μέσο όρο 34,59 τόνους την ημέρα. Με άλλα λόγια, τα νέα πλοία του στόλου καταναλώνουν 30% λιγότερο μαζούτ.


Ταυτόχρονα, τα πλοία συμμορφώνονται πλήρως με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Για παράδειγμα, το δεξαμενόπλοιο MR «Green Planet», το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα του στόλου (κατασκευής 2014), έχει απόδοση 29,38% καλύτερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα πρότυπα, γεγονός που το τοποθετεί πολύ μπροστά από τους επερχόμενους κανονισμούς.

 
Top