Το Μιζούρι πραγματοποίησε την πρώτη εκτέλεση ενός ανοιχτά τρανσέξουαλ ατόμου στην ιστορία των ΗΠΑ, της 49χρονης Άμπερ ΜακΛάφιν, η οποία είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή για φόνο και βιασμό που διέπραξε το 2003.

«Η ΜακΛάφλιν κηρύχθηκε νεκρή στις 18:51», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων του Μιζούρι χθες, Τρίτη 4 Ιανουαρίου. Μέσω του δικηγόρου της είχε αιτηθεί την απονομή χάριτος από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, Μάικ Πάρσον, το γραφείο του οποίου ανακοίνωσε ότι η εκτέλεση θα προχωρήσει κανονικά. «Η οικογένεια και οι οικείοι του θύματός της, της Μπέβερλι Γκέντερ, αξίζουν ειρήνη», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Λυπάμαι για ό,τι έκανα. Είμαι ένα άτομο που αγαπάει και φροντίζει» έγραψε η ΜακΛάφλιν στην τελευταία της δήλωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή απαιτείται από τους ενόρκους ομόφωνη απόφαση για την καταδίκη κάποιου σε θάνατο, όχι όμως το Μιζούρι. Σύμφωνα με τον νόμο της πολιτείας, σε περιπτώσεις όπου οι ένορκοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη θανατική ποινή, ο δικαστής αποφασίζει μεταξύ ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή ή θανάτου. Ο δικαστής της δίκης της ΜακΛάφλιν επέβαλε τη θανατική ποινή.

Εάν ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Πάρσον της χορηγούσε χάρη, «δεν θα είχε υπονομεύσει τη βούληση των ενόρκων, αφού οι ένορκοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την επιβολή της θανατικής ποινής», υποστήριξαν οι δικηγόροι της ΜακΛάφλιν.

Εκτός από το ζήτημα της αδιέξοδης κρίσης των ενόρκων, οι δικηγόροι της ΜακΛάφλιν επεσήμαναν τους αγώνες της με την ψυχική υγεία, καθώς και το ιστορικό παιδικών τραυμάτων λόγω κακοποίησης. Η ΜακΛάφλιν «είχε διαγνωστεί συστηματικά με οριακή διανοητική αναπηρία και διαγνώστηκε καθολικά με εγκεφαλική βλάβη καθώς και με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο», ανέφερε το αίτημα χάριτος.

Η εκτέλεση της ΜακΛάφλιν -η πρώτη στις ΗΠΑ για το 2023- είναι ασυνήθιστη: Οι εκτελέσεις γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σπάνιες. Πριν από την εκτέλεση της ΜακΛάφλιν, μόλις 17 είχαν θανατωθεί από το 1976, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε τη θανατική ποινή μετά από σύντομη αναστολή, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Η ΜακΛάφλιν προχώρησε σε φυλομετάβαση εντός φυλακής, ενώ δικάστηκε και καταδικάστηκε ως Σκοτ για φόνο πρώτου βαθμού και βιασμό. με θύμα την πρώην φίλη του Μπέβελρι Γκέντερ, τον Νοέμβριο του 2003, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.


 
Top