Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας

«Ποτέ πια φτωχοί σε μια πλούσια χώρα»!
Πέδρο Καστίγιο
...

Στη Λατινική Αμερική... ενώ όλα τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στις ταραχές που οργανώθηκαν στη Βραζιλία από τους ακροδεξιούς, τους πιστούς στον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο (ταραχές που κατέληξαν και σε γελοιοποίηση), τα κυρίαρχα ΜΜΕ, η αργυρώνητη δημοσιογραφική πορνεία αποσιωπά, ή μεταδίδει ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις για ένα «πραξικόπημα» που έλαβε χώρα στο Περού στις αρχές Δεκέμβρη εναντίον του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Ο Πέδρο Καστίγιο, δάσκαλος και συνδικαλιστής, ηγέτης ενός αντιιμπεριαλιστικού ενωτικού μετώπου ("Ελεύθερο Περού"), εξελέγη πρόεδρος τον Ιούνη του 2021, νικώντας με λίγες ψήφους την ακροδεξιά ναρκοΦουτζιμόρι, κόρη του δικτάτορα Φουτζιμόρι. 

Το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη ήταν έντονα προσανατολισμένο προς την αριστερά, προέβλεπε μια αγροτική μεταρρύθμιση, ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των φτωχών αγροτών που αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τον κατώτατο μισθό (ένα σημαντικό μέτρο σε μια χώρα τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων), σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης η οποία υποτίθεται ότι θα εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δραματικών προβλημάτων της χώρας. 

Το Περού είναι μια χώρα στην οποία οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες δεν αφορούν μόνο τις διαφορές μεταξύ των φτωχότερων εργαζόμενων μαζών και μιας συντηρητικής λευκής αστικής τάξης, κληρονόμου των Ισπανών Κονκισταδόρες (Conquistadores), συμμάχων και συνεργατών των μεγάλων πολυεθνικών (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ), που εκμεταλλεύονται τους τεράστιους πόρους του Περού σε ορυκτό πλούτο, αλλά επίσης αφορούν το εθνικό ρήγμα μεταξύ της λευκής αστικής τάξης και της μάζας των ντόπιων Ιθαγενών αγροτών και εργατών Κέτσουα (των Ίνκα), που οδήγησαν στην καταστροφή της αυτοκρατορίας των Ίνκας από τον Ισπανό Φρανσίσκο Πισάρο, τον κονκισταδόρ που εγκαθίδρυσε τον αποικιοκρατικό ζυγό στη Λατινική Αμερική.Αυτοί οι λαοί εξακολουθούν να ζουν στα υψίπεδα των Άνδεων και πλήττονται από διακρίσεις και φτώχεια. Σ' αυτήν την κατάσταση έντονων διακρίσεων και ρατσισμού, ακόμη και ο στρατός (με λίγες εξαιρέσεις) ήταν πάντα στο πλευρό των αποικιοκρατών ώστε να εγγυάται την «τήρηση της τάξης των ιμπεριαλιστών». 

Από την αρχή της εκλογικής νίκης του Πέδρο Καστίγιο, η Εθνοσυνέλευση του Περού, με μεγάλη συντηρητική και αντιδραστική πλειοψηφία, έκανε κόλαση τη ζωή του Καστίγιο, εμποδίζοντάς τον να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ενώ οι συνήθεις αναπόδεικτες καταγγελίες για διαφθορά διατυπώνονταν συνεχώς εναντίον του (η ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε κατά του Λούλα στη Βραζιλία κι όσων ηγετών δεν υπακούσουν στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών), η κοινοβουλευτική δεξιά έκανε διάφορες εκκλήσεις για «ηθική ανικανότητα». Ο Καστίγιο προσπάθησε -απολύοντας τον πρωθυπουργό του Γκουίντο Μπελίντο, γνωστό για τις μαρξιστικές και επαναστατικές του ιδέες-, να προσεγγίσει μια "φυσιολογική" εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά στη συνέχεια και μπροστά στις ολοένα και πιο φρενήρεις επιθέσεις των πολυεθνικών, στις 7 Δεκέμβρη πέρυσι αποφάσισε να ζητηθεί η διάλυση της Νομοθετικής Συνέλευσης για την προκήρυξη νέων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα του Περού. Αυτό ήταν αρκετό για να τον κατηγορήσουν οι εχθροί του για απόπειρα «πραξικοπήματος» και να τον συλλάβουν, αντικαθιστώντας τον με την αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία είχε εκδιωχθεί και διαγραφεί από το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο "Ελεύθερο Περού" ως προδότης.

Στην πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς το αντίθετο. Έτσι οι υποστηρικτές του Πέδρο Καστίγιο, γνωρίζοντας καλά ότι το πραγματικό «φασιστικό πραξικόπημα» ήταν αυτό που έγινε εναντίον του Προέδρου τους, εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους δρόμους με τις «δυνάμεις της τάξης», με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες (οι «δυνάμεις της τάξης» πυροβολούν τους διαδηλωτές στο ύψος των ματιών). Βέβαια αυτοί οι νεκροί ουδόλως απασχολούν τη "μεγάλη δημοκρατική ευρωπαϊκή οικογένεια", όπως αποκαλούν οι ίδιοι το ναζιστικό μόρφωμα του 4ου Ράιχ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση που εκδίδει ψηφίσματα για "ψύλλου πήδημα", αγνοεί το φασιστικό πραξικόπημα στο Περού, όπως αγνοεί τους καθημερινούς φόνους στην Παλαιστίνη από το σιωνιστικό ναζιστικό καθεστώς απαρτχάιντ. Όμως, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί -αριστεροί και δεξιοί-, κόβουν τα τσουλούφια τους για να κάνουν εξαγωγή δημοκρατίας στο Ιράν, ή εναντίον του Ρωσικού ιμπεριαλισμού για τη στήριξη των ΟυκροΝαζί του κοκαϊνομανή παλιάτσου...

Εντελώς συμπτωματικά... σήμερα στο λεγόμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είναι βασική προσκεκλημένη η επιβεβλημένη πρόεδρος των πραξικοπηματιών Ντίνα Μπολουάρτε.

Ως "πρόεδρος" του Περού μαζί με τον Κλάους Σουάμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον υποστηρικτή αυτής της Μεγάλης Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Επαναφοράς που θα επωφεληθούν όλοι και κυρίως θα συνεχίσει η κλοπή του ορυκτού πλούτου του Περού από τους ιμπεριαλιστές...

Χρήζει σχολίων;

Αντί σχολίου...
 
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Περού, η Lisa Kenna, στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Περού μόλις μια ημέρα πριν ο δημοκρατικά εκλεγμένος αριστερός πρόεδρος, ο Πέδρο Καστίγιο, ανατραπεί με πραξικόπημα και φυλακιστεί χωρίς δίκη.

Όταν η Lisa Kenna διορίστηκε πρέσβειρα στο Περού (2020), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «πιστοποιητικό ικανότητας» που αποκαλύπτει ότι «πριν από την ένταξή της στην Υπηρεσία Εξωτερικών, υπηρέτησε εννέα χρόνια ως αξιωματικός της Υπηρεσίας Εξωτερικών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» (CIA).

«Ὄμορφος κόσμος, ἠθικός, ἀγγελικὰ πλασμένος»... όπως περιέγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός...

9 Ιούνη 2021: Vamos Perú! Πέδρο Καστίγιο: «Ποτέ πια φτωχοί σε μια πλούσια χώρα»!


16 Ιούνη 2021: ¡Gracias, Perú! Το Περού χαστουκίζει τους ιμπεριαλιστές & τη Νατοϊκή "αριστερά"!

Επειδή η φίμωση κι η λογοκρισία από το 4ο Ράιχ είναι σκληρή κι αμείλικτη, θα εντείνεται καθημερινά... όσοι κι όσες θέλουν μπορούν ν' ακολουθούν...Για να μην "χαθούμε" θα βρισκόμαστε στο Telegram: ΕΔΩ
 
 
Top