Κοινή βούληση για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ρωσίας
Ο Τύπος αναφέρθηκε στα πρώτα λεπτά ενός διαλόγου που... διήρκεσε δύο ώρες και στον οποίο υπήρξαν πολλά κοινά σημεία που επισημάνθηκαν και από τους δύο ηγέτες.
Για κοινές αντιλήψεις για τις ιμπεριαλιστικές προσδοκίες, την ανάγκη υπεράσπισης της πολυπολικότητας, μίλησε ο Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας. Εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τις εις βάθος αναλύσεις της ιστορίας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από συντροφικότητα και την κοινή βούληση να ενισχυθούν σε όλους τους τομείς οι σχέσεις που διακρίνουν τα έθνη της Κούβας και της Ρωσίας, σημαδεύτηκαν οι επίσημες συνομιλίες του Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ Μπερμούδες και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
O Tύπος πρόβαλε τα πρώτα λεπτά της αρχής ενός διαλόγου που διήρκεσε δύο ώρες και στον οποίο υπήρχαν πολλά κοινά σημεία που τονίστηκαν και από τους δύο ηγέτες.
Πριν από το εθιμοτυπικό γεύμα, που πρόσφερε στον αρχηγό του κουβανικού κράτους ο Πρόεδρος Πούτιν, επικράτησε μια ατμόσφαιρα ειλικρινούς εγκαρδιότητας στην οποία οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους που συναντήθηκαν προσωπικά.
Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ιδιαίτερα πρόσφατη διεξαγωγή της XIX συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής και το Σχέδιο Συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο μέχρι το έτος 2030 σχεδιάζει την εκτέλεση πολλών κοινών έργων.
«Γνωρίζετε ότι η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση έχουν υποστηρίξει τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για κυριαρχία και ανεξαρτησία. Ήμασταν πάντα ενάντια στον αποκλεισμό και υποστηρίξαμε την Κούβα σε διεθνείς πλατφόρμες και βλέπουμε ότι και η Κούβα επίσης τηρεί την ίδια στάση απέναντι στη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.
Αυτό, είπε, είναι το αποτέλεσμα της παραδοσιακής φιλίας που εγκαθίδρυσε ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, προς τιμήν του οποίου «αφιερώνουμε ένα μνημείο» που είναι ένα έργο τέχνης, «την εικόνα ενός μαχητή». Με συγκίνηση, θαυμασμό και σεβασμό, ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησε για τον ιστορικό Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, έναν άνθρωπο που, όπως είπε, εμπνέει και καθοδηγεί και εδώ στην άλλη άκρη του κόσμου.
«Βασισμένοι στα θεμέλια της φιλίας και τις σύγχρονες συνθήκες, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία που έχουμε», κατέληξε ο αξιωματούχος.
Ο Πρόεδρος της Κούβας μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του τον «αδελφικό χαιρετισμό του Αρχηγού του Στρατού (Ραούλ Κάστρο) , ο οποίος μου ζήτησε πριν φύγω από την Κούβα να τον αγκαλιάσω σαν έναν φίλο».
«Για εμάς, αυτή η επίσκεψη έχει μεγάλη σημασία και την πραγματοποιούμε σε μια εποχή που και τα δύο έθνη, τόσο η Ρωσία όσο και η Κούβα, υπόκεινται άδικες και αυθαίρετες κυρώσεις, οι οποίες προέρχονται και έχουν την ρίζα τους στον ίδιο εχθρό, την αυτοκρατορία των Γιάνκηδων» ανέφερε ο Ντίας-Κανέλ.
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρασιατική χώρα, ο αρχηγός του κουβανικού κράτους σχολίασε ότι «είμαστε για περισσότερα από 60 χρόνια αποκλεισμένοι και δεχόμαστε αυτές τις κυρώσεις, γι' αυτό ήταν πρωταρχική μας δέσμευση να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία καταλαβαίνουμε ότι προέρχεται και δημιουργείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που δυστυχώς χειραγωγούν   τη διεθνή κοινή γνώμη».
«Νομίζω ότι μια ομάδα λύσεων προσεγγίζεται στα θεμελιώδη ζητήματα στα οποία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία», διαβεβαίωσε ο Ντιας-Κανέλ, σχολιάζοντας τις, πριν την επίσκεψή του, συνεδριάσεις εργασίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής.
Τονίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας επεσήμανε ότι «υποστηρίζουμε την αναζήτηση ενός κόσμου που αλλάζει, ενός κόσμου που βαδίζει προς την πολυπολικότητα».
Δήλωσε ικανοποιημένος που «εν μέσω μιας τόσο περίπλοκης κατάστασης όπως η εποχή που ζούμε, με τον COVID-19 παρόντα, μπορέσαμε να διατηρήσουμε, έστω και αν δεν ήταν δια ζώσης, τον πολιτικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο , που αντικατοπτρίζει τις άριστες πολιτικές σχέσεις που έχουμε».
«Νομίζω ότι μπορούμε να εντείνουμε τις συνομιλίες μας, την ανταλλαγή απόψεων για διεθνή θέματα και διμερή ζητήματα», τόνισε.
Ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας μίλησε για κοινές ιδέες σχετικά με τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, την ανάγκη υπεράσπισης της πολυπολικότητας και εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για τις σε βάθος αναλύσεις της ιστορίας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για άλλη μια φορά, επανέλαβε ότι η Ρωσία μπορεί πάντα να βασίζεται στην Κούβα και σε «όλη μας τη θέληση και τις προσπάθειές μας, ως θαυμαστές που είμαστε της ρωσικής ιστορίας, του ρωσικού πολιτισμού, ως θαυμαστές που είμαστε της ηγεσίας της».
«Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τη σύσφιξη και ενίσχυση των δεσμών και των διμερών μας σχέσεων, και η έννοια της συνέχειας (continuidad) που έχουμε θέσει ως γενιά είναι μια έγκυρη έννοια. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα και αυτό ισχύει επίσης και για τη βούλησή μας να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», κατέληξε.

Foto: Estudios RevoluciónFoto: Estudios Revolución


Πηγή: Granma - Órgano oficial del PCC
Autor: Yaima Puig Meneses | internet@granma.cu
Autor: Alina Perera Robbio | perera@juventudrebelde.cu

"prensa-rebelde"

 
Top