Αρθρο με τίτλο «Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό. Ρίξτε μια ματιά στην Ελλάδα για να μάθετε» δημοσιεύει σήμερα στην πρώτη σελίδα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Σε κάθε Έλληνα ακούστηκαν σαν μια περίεργη επιλογή λέξεων», οι δηλώσεις Μαρινάκη και του κύκλου του μεγιστάνα μετά το ισόπαλο ντέρμπι ΠΑΟ-ΟΣΦΠ περί «φασιστικού παρακράτους που διέπεται από καθεστώς παρανομίας και οργανωμένου εγκλήματος» καθώς και της θέσης ότι «στην κυβέρνηση για τρία ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε ένα καθεστώς παρανομίας, υποκλοπών με συνδέσμους και παρακλάδια σε όλο το οργανωμένο έγκλημα με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου», όπως είχε πει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γράφει στον Guardian o αρθρογράφος Αλεξάντερ Κλαπ.

Ο Κλαπ κάνει εκτενή αναφορά στις υποθέσεις που εμπλέκουν τον εφοπλιστή ιδιοκτήτη πολλών ελληνικών ΜΜΕ, του Ολυμπιακού και της Νότινγχαμ, υποστηρίζοντας ότι τώρα είναι σε εξέλιξη μία ανατροπή, με τον Μαρινάκη από ελεγχόμενος να επιδιώκει να μετατραπεί σε ελεγκτή της κυβέρνησης που τα δικά του μέσα στήριξαν ώστε να εκλεγεί.

«Όλα αυτά αναδεικνύουν το ερώτημα: Ποιος εκβιάζει ποιον, εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται φιλική κάλυψη από έναν μεγιστάνα των ΜΜΕ καθώς οδεύει προς τις εκλογές του επόμενου έτους; Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρεται να φέρει καταλογισμό ευθυνών σε ένα κράτος που τυχαία τον ερευνά για διακίνηση ναρκωτικών; Σε συγκεκριμένα θέματα, το επίκεντρο του σκανδάλου μετατοπίζεται, όντως πλέον όχι απλώς για τις παρακολουθήσεις, αλλά για το πώς το ελληνικό κράτος λειτουργεί πραγματικά, κάτω από την επιφάνεια της κοινοβουλευτικής πολιτικής», υποστηρίζει ο Κλαπ στον Guardian.

Όπως καταλήγει το άρθρο, «μία σκληρή ολιγαρχική παρέμβαση έχει μασκαρευτεί σαν μία καθυστερημένη πίεση για διαφάνεια. Ο Μητσοτάκης κουτσαίνει μέσα στο τερέν και ο Μαρινάκης στο περιθώριο χαμογελάει. και στο μεταξύ, ο μέσος Έλληνας περιμένει να τελειώσει η μάχη και να υπάρξουν απαντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Κλαπ είχε κάνει μέσω των New York Times λόγο για «σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας», τον περασμένο Αύγουστο. Τότε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός και τον αρθρογράφο. Η απάντηση των New York Times ήταν να δημοσιεύσουν το άρθρο στο πρωτοσέλιδό τους, υποστηρίζοντας πλήρως τον αρθρογράφο.


 
Top