Κόβονται με υπουργική απόφαση οι υπερωρίες έως μία ώρα πέρα από το κανονικό ωράριο… Πιο συγκεκριμένα οι εργοδότες απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταχωρούν στην ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία. 

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται ότι «από την 29η/11/2021 για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ την υπερεργασία των εργαζομένων τους που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται ωστόσο η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών».

Έτσι αν ο εργοδότης θέλει μεταβάλει το 8ωρο σε 9ωρο αφού πλέον δεν απαιτείται να καταβάλει υπερωριακή αμοιβή, για μία ώρα έξτρα απασχόλησης.

Ήδη ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης έκανε λόγο για επιστροφή στην πριν του 2018 κατάσταση εξηγώντας ότι «πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριο τους τους εργαζόμενους τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου, αφού αυτές οι ώρες θα είναι από εδώ και πέρα μαύρες».

Σημειώνει δε ότι, όσο ίσχυε η σχετική υποχρέωση, δηλώνονταν κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ώρες τον μήνα, που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. «Σήμερα ξαναγυρνάμε σε αυτό το καθεστώς, αυτή την φορά με την κυβέρνηση να δίνει έναν ακόμα τρόπο για την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου τομεάρχη Οικονομικών και πρώην υπουργού Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας για ένα ακόμα δώρο στους εργοδότες λέγοντας ότι «σαν τον κλέφτη και χωρίς ίχνος ντροπής, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υπουργός Εργασίας – – καταργεί την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία των εργαζομένων τους».

Με την απόφαση Χατζηδάκη όμως δεν δικαιούνται καμία υπερωριακή αμοιβή καμία αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.

Το καθεστώς αυτό αφορά όσους:
Ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή
Εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή
Είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή
Είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη ή
Προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον η εργοδοτική επιχείρηση τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού, ή
Αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του οκταπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.


 
Top