Ηπιότερη είναι η εικόνα για τον μεσογειακό κυκλώνα σε σχέση με τις προγνώσεις της Παρασκευής, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως δείχνει δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα "Ξενοφών" βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου νότια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 8 το πρωί ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (10 Μποφόρ). Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.
Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έφτασε την ελάχιστη τιμή των 997 hPa (σύμφωνα με αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 999 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά).
Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.
Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή ΦΩΤΟ: ΕΑΑ
 
Top