Μπορεί ο κ. Τσίπρας να επιδιώκει με κάθε τρόπο να παραμείνει στην εξουσία αλλά οι εξελίξεις είναι τέτοιες που, αγκομαχώντας» πλέον, θα αντέξει μέχρι το φθινόπωρο. Και οι συζητήσεις των παρασκηνίων τοποθετούν για τότε το χρονικό σημείο διεξαγωγής των εκλογών...
Με τις ημέρες να περνούν και τα προγνωστικά για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου να γίνονται ολοένα και πιο απαισιόδοξα γι αυτόν, ο πρωθυπουργός που θα έβαζε γραβάτα αλλά κινδυνεύει να μείνει χωρίς ...σώβρακο βλέπει ότι οι πολιτικές επιλογές του περιορίζονται δραματικά. Γι' αυτό και όπως μαθαίνω στη διάρκεια των τελευταίων ημερών -με την ευκαιρία και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος- άρχισε να κουβεντιάζει πάλι με το στενό επιτελείο του τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν.
Συγκεκριμένα, τώρα είναι τόσο στριμωγμένος που μόνο ως «κομάντο αυτοκτονίας» θα αποτολμούσε να στήσει κάλπες. Στις κουβέντες αυτών των ημερών συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης με την ιδιότητα όμως του δημοσκόπου. Με βάση τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που παρουσίασε, αν γίνονταν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθαινε κανονική πανωλεθρία και θα δεινοπαθούσε για να μπορέσει να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό. Η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών θα ήταν αδύνατον να αποδώσει οποιαδήποτε προσπάθεια συσπείρωσης. Αυτός είναι ο «τεχνικός» λόγος που οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν τώρα τις εκλογές. Ο ουσιαστικός λόγος είναι σταθερά ο ίδιος: δεν αντέχουν να αποχωριστούν με τίποτα την εξουσία...

Κάπως έτσι δεν υιοθετείται και το σενάριο της «ρήξης» με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο Σόιμπλε και οι άλλοι ωστόσο είναι αποφασισμένοι να «τσακίσουν» τον κ. Τσίπρα. Τα οικονομικά ρεπορτάζ όλων των εφημερίδων του τριημέρου δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να αντιγράφουν και να επαναλαμβάνουν όσα σας αποκάλυπτα τις προηγούμενες ημέρες: Το δίδυμο Τσίπρα – Τσακαλώτου θα βλέπουν ως ...όαση την πρόταση Σόιμπλε για το θέμα του χρέους που είχαν απορρίψει την προηγούμενη φορά και ταυτόχρονα θα παρακαλούν για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με βάση αυτή την πρόταση ουσιαστικά δεν πρόκειται να αποφασιστεί και ούτε να γίνει τίποτε για την «ελάφρυνση» του χρέους μέχρι να λήξει το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018 ενώ μέχρι τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει αλλά χωρίς χρηματοδότηση αφού δεν θα υπάρχει έκθεση «βιωσιμότητας του χρέους». Παράλληλα επιβεβαιώνεται και κάτι ακόμη που σας είχα αποκαλύψει: Η Ελλάδα είναι πιθανό να πάρει συνολικά δόση 9,5 δισ. αντί για 7 δισ. ευρώ για να καλύψει τις «χρηματοδοτικές ανάγκες» της που όμως κι αυτή θα εκταμιευθεί τμηματικά. Θα δοθεί τώρα το αναγκαίο ποσό για να πληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου αλλά τα υπόλοιπα θα μείνουν για το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση ότι τότε θα πρέπει να ψηφιστούν κι άλλα βαριά προαπαιτούμενα!

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο βρίσκεται ο κ. Τσίπρας. Ψάχνει να βρει λοιπόν προς το παρόν τρόπο να βαφτίσει για άλλη μια φορά το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει την νέα επερχόμενη ήττα του ως «καλή συμφωνία». Ξέρει όμως πολύ καλά ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορεί με κάτι τέτοια να τη βγάλει ...μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όχι παραπάνω. Στη συνέχεια, δεν θα έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της «συμφωνίας» αυτής. Ούτε θα πρέπει να ετοιμάσει μόνο κι άλλα μέτρα εν όψει τυο 2018 αφού η μαύρη τρύπα του 2017 ήδη μεγαλώνει. Θα έχουν γίνει και οι γερμανικές εκλογές και τότε ο Σόιμπλε δεν θα ...κρατιέται.
Γι αυτό και στις μυστικές συναντήσεις, επανήλθαν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου τα σχέδια για εκλογές τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Με την ελπίδα ότι θα μεσολαβήσει και η χαλάρωση του καλοκαιριού, συν την τρίμηνη «προετοιμασία» για τη δημιουργία μιας πολωτικής ατμόσφαιρας σε άλλα μέτωπα με τη ΝΔ, οι επιτελείς του Τσίπρα πιστεύουν ότι θα μπορέσει να συσπειρωθεί κάπως ο ΣΥΡΙΖΑ και να εμποδιστεί η αυτοδυναμία του Μητσοτάκη.
Αυτές είναι οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν. Τελικές αποφάσεις προφανώς θα πάρουν μετά το Eurogroup... 
M. Γιαλούρος
 
Top