Ορόσημο για μία νέα εποχή, κατά την οποία η Ευρώπη δεν θα στηρίζεται στην… αμερικανική βοήθεια, φαίνεται ότι θα αποτελέσει η πρώτη συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα φον ντε Λάινεν και της νέας υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Σιλβί Γκουλάρ. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν από κοινού τη δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Δύναμης Ασφαλείας, η οποία θα αναλάβει υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά και φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μήνυμα που πέρασαν οι φον ντε Λάινεν και Γκουλάρ ήταν σαφές. Γερμανία και Γαλλία, υπό τη διακυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ (εφόσον επανεκκλεγεί) και του Εμανουέλ Μακρόν, θα ηγηθούν ενός νέου ευρωπαϊκού μοντέλου, το οποίο δεν θα βασίζεται στους συμμάχους, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες η Γερμανία καγκελάριος.

«Και για τις δύο χώρες είναι κρίσιμο να κάνουμε περισσότερα για την Ευρώπη και γι’ αυτό εργαζόμαστε μαζί, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία ευρωπαϊκή άμυνα και μία ένωση ασφαλείας», τόνισαν με μία φωνή, κατά την ανακοίνωσή τους. Η κίνηση αυτή, πρόσθεσαν, επιτρέπει σε μία κεντρική ομάδα χωρών, να πραγματοποιήσουν συστηματικά βήματα προς μία συνεκτική πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα, δίχως να διαχωρίζει την Ένωση.


«Χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ πάνω στο μεταναστευτικό, αλλά παράλληλα να είμαστε ανοιχτοί και σε άλλους συνεργάτες», τόνισε η Γκουλάρ και πρόσθεσε πως «είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, αλλά δεν θέλουμε να βάλουμε εμπόδια σε άλλες χώρες και να πουν ότι δεν μοιραζόμαστε τις φιλοδοξίες μας».

Η συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας έγινε λίγα 24ωρα μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τον Ντόλαλντ Τραμπ, ο οποίος, με τις τελευταίες του κινήσεις, φανέρωσε τον σκοπό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την απομόνωση των ΗΠΑ και την αναστολή όλων των συμφωνιών σε εμπορικό, κλιματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Πηγή
 
Top