Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στο αξίωμα αυτό από το Νοέμβριο του 2005 και όλα αυτά τα χρόνια έχει έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες πολιτικές καταστάσεις από τις οποίες ωστόσο, βγήκε αλώβητη....


 Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού η «σκληρή» Μέρκελ βλέπει την δημοτικότητά της να κλονίζεται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Politico, η Χριστιαnοκοινωνική Ένωση, το Βαυαρικό αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ, είναι έτοιμο να γυρίσει την πλάτη στην Καγκελάριο. Αν και φαινόταν αδιανόητο ότι η Μέρκελ θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του CSU, εντούτοις φαίνεται πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι δύσκολα για την ίδια.

Βουλευτές τόσο του CSU όσο και του CDU δείχνετε να ανησυχούν ιδιαίτερα για τα όσα αναφέρουν τις τελευταίο διάστημα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ασκούν κριτική στην πολιτική της Μέρκελ, σχολιάζει το Politico.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναλύει πέντε λόγους για τους οποίους η Καγκελάριος θα παραμείνει στη θέση της.

Ο Seehofer δεν μπορεί να της κάνει ζημιά

Ο Horst Seehofer είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός της Βαυαρίας. Πριν από μερικούς μήνες, κινδύνεψε να χάσει την εξουσία του αυτή όμως η μεταναστευτική κρίση τον έκανε και πάλι ισχυρό, αλλά μόνο στην Βαυαρία.

Ο ίδιος εξέδωσε τελεσίγραφο στην Μέρκελ, λέγοντάς της ότι θα πρέπει να δεσμευτεί να περιορίσει την εισροή μεταναστών. Ωστόσο, όσο και αν θέλει να εισακουστεί το πιθανότερο είναι ότι θα κληθεί να υποχωρήσει, δεδομένης της φτωχής διαπραγματευτικής θέσης που κατέχει στην πραγματικότητα.

2. Οι άνθρωποι αντιπαθούν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων, όχι όμως και την αρχή της ένταξης

Οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι θέμα αρχής για τη Γερμανία να δεχτεί τους πρόσφυγες. Ερωτηθείς αν αποτελεί καθήκον να βοηθήσει η χώρα τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο και την εξαθλίωση, περίπου το 75% των Γερμανών - και το 70% των CDU / CSU ψηφοφόρων - είπαν «ναι», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του IFOP που διεξήχθη σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχει λοιπόν μια ευρεία συναίνεση επί του ζητήματος αυτού σε όλα τα πολιτικά στρατόπεδα στη Γερμανία και επίσης υπάρχει μια «επίδραση της Μέρκελ».

3. Η Μέρκελ έχει αναλάβει δράση

Ένας σκληρότερος νόμος για το άσυλο τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, ο οποίος περιορίζει τα οικονομικά οφέλη και έχει ως στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχου για τους αιτούντες άσυλο. Αρχικά επικεντρώνεται σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου οι αριθμοί μειώθηκαν σημαντικά ακόμη και πριν από την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Ο επόμενος στόχος είναι οι μετανάστες από το Αφγανιστάν, που τώρα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γερμανικές αρχές θα επανεξετάσουν λεπτομερώς από ποια περιοχή προέρχονται.

Τα μέτρα αυτά δεν επιτρέπεται να περιορίζουν την άμεση εισροή των ανθρώπων που είναι ήδη καθ 'οδόν προς τα γερμανικά σύνορα. Όμως, ένας πιο πειθαρχημένος τρόπο αντιμετώπισής τους μπορεί να ηρεμήσει το κλίμα στη Βαυαρία.

4. Δεν υπάρχει κανείς στον ορίζοντα που θα μπορούσε να γίνει Καγκελάριος

Η Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα καλή στο να απαλλαγεί από τους πιθανούς «κληρονόμους» του θρόνου της. Μια σειρά από ισχυρούς άνδρες, οι οποίοι είναι μια πολιτική γενιά νεότεροι της 61χρονης Καγκελάριου, είτε έχουν εγκαταλείψει την πολιτική, είτε έχουν χάσεις εκλογές, είτε και τα δύο.

Η υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, έχει αποδυναμωθεί από ακριβές συμφωνίες για εξοπλιστικά, που αποδείχθηκαν δυσλειτουργικά, αλλά και από τους ισχυρισμούς σχετικά με λογοκλοπές στην MD διατριβή της.

Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere είναι πολύ πιθανόν να πέσει μαζί με τη Μέρκελ, όπως και ο Peter Altmaier, επικεφαλής του προσωπικού στην καγκελαρία.

5. Δεν υπάρχει καμία διάθεση για αλλαγή

Οι Γερμανοί καγκελάριοι δεν εκθρονίζονται εκτός και αν υπάρχει μια ουσιαστική διάθεση για αλλαγή, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Χέλμουτ Κολ, ο οποίος έμεινε στη θέση αυτή  πάρα πολύ καιρό και έχασε στις εκλογές του 1998.

Σκεφτείτε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ από το SPD, τον άμεσο προκάτοχο της Μέρκελ, ο οποίος δεν έμεινε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τα χρόνια που βρίσκεται η Μέρκελ στο αξίωμα αυτό.

Η Μέρκελ έχει έρθει αντιμέτωπη με δύο κρίσιμες καταστάσεις στη μέχρι τώρα θητεία της. Το πρώτο ήταν το 2008, μετά την χρεοκοπία της Lehman Brothers και τώρα, είναι η προσφυγική κρίση. Η ίδια πάντως ελπίζει ότι θα καταφέρει να παντρέψει σοφά και συνετά τις πολιτικές επιλογές της, ώστε να αποφύγει ο γερμανικός λαός να την διώξει από τη θέση της, καταλήγει το δημοσίευμα.
 
Top