Εξετάστηκε αν παράγοντες σχετικοί με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας παίζουν ρόλο στην μείωση του...
κινδύνου του πρόωρου θανάτου από κάποιες σχετικά συχνές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, το εγκεφαλικό και τα καρδιακά προβλήματα.
Αποδείχθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν γεννήσει, εμφάνισαν 20% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν κάνει παιδιά. Μέσα σε αυτή την ομάδα βρέθηκε ότι όσες γέννησαν ανάμεσα στην ηλικία των 26 με 30 ετών, αλλά και όσες θήλασαν, μείωναν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Το ίδιο ισχύει και για όσες άρχισαν να έχουν περίοδο από τα 15 και μετά σε σχέση με όσες είχαν την πρώτη τους περίοδο μέχρι τα 12. Αντίστοιχα και οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ καπνίστριες, εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Το εκπληκτικό είναι ότι, ακόμα και μέσα στην ομάδα των γυναικών που είχαν γεννήσει, μικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου είχαν όσες γυναίκες γέννησαν δύο ή τρία παιδιά, σε αντίθεση με όσες είχαν ένα μόνο παιδί.
Όσον αφορά τους θανάτους που οφείλονται σε κυκλοφορικά προβλήματα, όπως η καρδιά και το εγκεφαλικό, αποδείχθηκε ότι αυτό που έπαιζε ρόλο ήταν αν οι γυναίκες είχαν γεννήσει, αν είχαν θηλάσει και αν η περίοδό τους άρχισε μετά τα 15 χρόνια.
Η ομάδα των ερευνητών συνεκτίμησε παράγοντες όπως η μάζα του σώματος, το κάπνισμα και οι σωματικές τους δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την Μelissa Merritt, ερευνήτρια, όλοι αυτοί οι παράγοντες που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, συνδέονται με την μείωση του ποσοστού του κινδύνου πρόωρου θανάτου στις γυναίκες. Όπως προσθέτει ο γιατρός, το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας όταν της έρχεται η πρώτη της περίοδος ή παίρνει αντισυλληπτικά χάπια.
Ωστόσο, θεωρείται απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα εν λόγω συμπεράσματα.
Καλά τα νέα για όλες τις μητέρες, λοιπόν -ιδιαίτερα γι' αυτές που έκαναν παιδιά νέες και θήλασαν!