Εδώ και αρκετά χρόνια ο αμερικανός μουσικός Ντέιβιντ Τάι μελετάει και γράφει μουσική για ένα διαφορετικό κοινό: για ζώα. Τσελίστας για περισσότερα από 20 χρόνια στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον και φιλόζωος, αποφάσισε να φέρει την «ανθρώπινη» μουσική στα αφτιά διαφόρων ειδών του ζωικού βασιλείου.

Στο πλαίσιο της πρώτης του ολοκληρωμένης προσπάθειας, ο Τάι δημιούργησε έναν δίσκο με τίτλο «Music for Cats» (Mουσική για Γάτες), ο οποίος περιλαμβάνει ορχηστρική μουσική για… ευτυχισμένα κατοικίδια, με ήχους που παραπέμπουν στο τιτίβισμα πουλιών και στο ίδιο το γουργουρητό τους, δημιουργώντας τους έτσι συναισθήματα ευφορίας.

Γατίσια μουσική και με επιστημονική «βούλα»

Τα δυο πρώτα τραγούδια του άλμπουμ μάλιστα (Rusty Ballad και Cozmo’s Air), είχαν δοκιμαστεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον με επικεφαλής τον δρ Τσαρλς Σνόουντον σε γάτες, προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις τους στον χαλαρωτικό, ακόμα και στα ανθρώπινα αφτιά, συνδυασμό ήχων.

Από την δοκιμή, η οποία είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Applied Animal Behaviour Science», είχε φανεί ότι το 77% των μικρόσωμων αιλουροειδών που έλαβαν μέρος στη μελέτη εμφάνιζαν θετικές συμπεριφορές στο άκουσμα των μουσικών κομματιών, σε σημείο μάλιστα που τρίβονταν γουργουρίζοντας επάνω στα ηχεία από όπου ακουγόταν ο ήχος.


Πέρα από το ορχηστρικό μέρος ο Τάι συμπεριέλαβε στη μουσική του ήχους από την αγκαλιά της μαμάς

Σύμφωνα με τον Τάι, η γάτα - σε αντίθεση με τον άνθρωπο -, αναπτύσσει την αίσθηση της μουσικής έξω από την μήτρα μέσα από ήχους που καταγράφει μετά από την γέννησή της, όπως π.χ. το τιτίβισμα πουλιών, το γουργουρητό ή τους καρδιακούς παλμούς της μαμάς της.

«Σε συνδυασμό με τα μουσικά όργανα, ενσωμάτωσα στη μουσική μου φυσικούς ήχους από την ζωή μιας γάτας και οι οποίοι ταίριαζαν με το εύρος της συχνότητας του ήχου που χρησιμοποιεί για την επικοινωνία της» εξηγεί ο αμερικανός μουσικοσυνθέτης. «Για παράδειγμα, ο λόγος για τον οποίο η άρπα παίζει με τόσο γρήγορο ρυθμό, είναι γιατί πολύ απλά αυτός είναι ο ρυθμός του γουργουρητού της γάτας. Κατανοώντας και αναπαράγοντας ήχους στους οποίους ανταποκρίνονται οι γάτες, ενισχύουμε την εκδήλωση των συναισθημάτων των χαριτωμένων κατοικιδίων» προσθέτει.

Μουσική συντροφιά

Η «γατίσια» μουσική του θεωρεί ο Τάι, θα μπορούσε να κρατάει συντροφιά στις μοναχικές γατούλες ενόσω οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται π.χ. στο γραφείο. Στην παρούσα φάση ο ευρηματικός συνθέτης αναζητά οικονομική στήριξη μέσω Kickstarter για την επιτυχή ολοκλήρωση του δίσκου με μουσική για γάτες. Οι ενδιαφερόμενοι (και φιλόζωοι) μπορούν να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον βίντεο με την παρουσίαση του Τάι γύρω από την Μουσική για Γάτες, στην επίσημη σελίδα της καμπάνιας του.

Πηγή

[ads-post]
 
Top