Την παρέμβαση και του οργανισμού Financial Conduct Authority της Βρετανίας, που ελέγχει υποθέσεις χειραγώγησης οικονομικών δεδομένων σε επιχειρήσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση της Globo....




Η ελληνικών συμφερόντων, εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου εταιρεία, παραμένει σε καθεστώς αναστολής μετά τις δραματικές εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το blog των FT Alphaville αναζητούνται πλέον περίπου 104 εκατ. ευρώ, που θεωρητικά βρίσκονταν στα ταμεία της επιχείρησης, έτσι όπως τουλάχιστον ανέφεραν οι οικονομικές καταστάσεις.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας Globo, που εκδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2015, γίνεται λόγος για θέματα πλαστογράφησης και αναληθούς παρουσίασης οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης. Το θέμα αυτό η εταιρεία τεχνολογίας κοινοποίησε σε όλες τις αρμόδιες αρχές της Βρετανίας, της Ελλάδος και της Κύπρου, όπου η Globo έχει τις βασικές δραστηριότητές της. Ωστόσο, σύμφωνα με το Alphaville, η εταιρεία διατηρούσε λογαριασμούς σε Ελβετία, ΗΠΑ, Ντουμπάι, Ινδία, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της μετοχής, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι θα συνεχιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης, χωρίς να γίνεται λόγος για τον πιθανό χρόνο επαναδιαπραγμάτευσής της.

Η υπόθεση της χειραγώγησης των οικονομικών της Globo Plc αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας. Στην έρευνα γίνεται λόγος για «πλαστές» πωλήσεις και κέρδη της εταιρείας.

Η έρευνα για την Globo ξεκίνησε από την επενδυτική εταιρεία Quintessential Capital Management (QMC), όταν, παρά το γεγονός ότι η Globo Plc κάθε φορά παρουσίαζε τεράστια αύξηση εσόδων και κερδών, οι ελεύθερες χρηματοοικονομικές ροές ήταν περιορισμένες.

Η ανησυχία γιγαντώθηκε, όταν, πριν από μερικούς μήνες, η Globo Plc βγήκε στην αγορά να δανειστεί 180 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα «αλμυρό» επιτόκιο. Και αυτό το έπραξε, παρά το γεγονός ότι έως τότε η εταιρεία εμφάνιζε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, τελικά, δεν προχώρησε στην έκδοση, αλλά πλέον πολλοί είχαν σηκώσει «κόκκινη» σημαία.
 
Top