Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», ο οποίος αν και δεν διαθέτει την καλύτερη φήμη, εντούτοις έχει καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στις αγορές ομολόγων...



Σύμφωνα με το Bloomberg, βοήθησε να μειωθεί το ποσό της πριμοδότησης για το χρέος της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχεδόν ένα χρόνο σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές.

Ο ρυθμός ανόδου των ομολόγων έχει διπλασιαστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και η Ashmore Group Plc, η οποία διέθετε ευρωομόλογα της Λευκορωσίας ως τα τέλη του Σεπτέμβρη, ανέφερε ότι το ράλι θα συνεχιστεί.


Ενώ η Μόσχα δάνεισε το περασμένο καλοκαίρι 760 εκατ. δολάρια στη Λευκορωσία, η ΕΕ χαλάρωσε τις κυρώσεις της προς τη χώρα την περασμένη Πέμπτη ως ανταμοιβή για την απόφαση του Λουκασένκο να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και να φανεί δεκτικός στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Η Λευκορωσία κακώς χτυπήθηκε τόσο» δήλωσε ο Jan Dehn, επικεφαλής της ερευνητικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο Ashmore προσθέτοντας πως ο Λουκασένκο χρησιμοποιείται ως «μεσολαβητής προς όφελος της Λευκορωσίας» και πως οι «επενδυτές συνειδητοποιούν τώρα ότι η Λευκορωσία υποτιμήθηκε».

Οι αποδόσεις που απαιτούσαν οι επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν στο κρατικό ομόλογο με ημερομηνία ωρίμανσης Γενάρη του 2018 σε δολάρια, σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό 11 μηνών στις 141 μονάδες βάσης στις 19 Οκτωβρίου από το υψηλό των 1.442 μονάδων βάσης που βρισκόνταν τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη της JPMorgan Chase & Co. Από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το περασμένο Φεβρουάριο και ύστερα, η τιμή των ομολόγων έχει σημειώσει άνοδο 34%.

Ο Λουκασένκο απέκτησε το παρατσούκλι «δικτάτορας» όταν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις τον Απρίλιο του 2005 αναφέρθηκε στο καθεστώς του Λουκασένκο ως «το τελευταίο αληθινό δικτατορικό κέντρο της Ευρώπης». Ωστόσο, ο ίδιος ο Λουκασένσκο σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο Απρίλιο άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας πως δεν είναι ο ίδιος ο τελευταίο δικτάτορας στην Ευρώπη και πως υπάρχουν άλλοι λίγο χειρότεροι από εκείνον.
 
Top