Το ΕΚ καταψήφισε την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να περιορίζει ή να απαγορεύει την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους....
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο κανονισμός θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστος και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ και αυτών που τάσσονται κατά των ΓΤΟ.
"Η σημερινή ψηφοφορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ σε ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα με την ενιαία αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Τζιοβάνι Λα Βία (ΕΛΚ, Ιταλία) και προσέθεσε τα εξής: " Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη μιας μελέτης αντίκτυπου, τη συμβατότητα της πρότασης με την ενιαία αγορά και το κατά πόσο θα ήταν εφικτό να εφαρμοστεί. Δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση των ενδεχόμενων συνεπειών ή οποιονδήποτε άλλων επιλογών. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον γεωργικό τομέα, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες πρωτεϊνών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις εισαγωγές. Τέλος, υπάρχουν ανησυχίες και για το κατά πόσο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εφαρμοστεί δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ".
Η σύσταση του ΕΚ για απόρριψη της πρότασης υιοθετήθηκε με 577 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 38 αποχές.
Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα τροποποιούσε την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τη χρήση των εγκεκριμένων από την ΕΕ γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στην επικράτειά τους, κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Απριλίου 2015.
Η Επιτροπή πρότεινε να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους ΓΤΟ που προορίζονται για καλλιέργεια, ο οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου 2015. Ο κανονισμός αυτός επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια εγκεκριμένων από την ΕΕ ΓΤΟ στην επικράτειά τους.
Η ειδοποιός διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ενώ η καλλιέργεια λαμβάνει αναγκαστικά χώρα στο έδαφος ενός κράτους μέλους, το εμπόριο των ΓΤΟ διασχίζει τα σύνορα, πράγμα που σημαίνει ότι μία εθνική απαγόρευση της πώλησης και χρήσης θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές.
Επόμενα βήματα
Ο Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αποσύρει τη νομοθετική πρόταση.