Για πρώτη φορά, μετά από πέντε χρόνια Μνημονίου -και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους- Τρόικα και Κυβέρνηση δεν συζητούν για νέα μέτρα ούτε για την αξιολόγηση ούτε για το εάν και πότε θα πάρουμε νέα δόση για να μην καταρρεύσουμε...







«Συζητήθηκαν θέματα στρατηγική σημασίας όπως η επόμενη μέρα, το πως θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο» έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όμως δεν διευκρινίστηκε αν κάποιο από τα μέλη της τρόικας πρότεινε νέα χρηματοδότηση, κάτι που απορρίπτει παγίως η ελληνική πλευρά.



Σε ερώτηση εάν βγούμε από το Μνημόνιο αν ο έλεγχος θα παραμείνει ίδιος, υποστήριξε ότι «εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».



Οι δύο πλευρές, σε «κλειστή» σύσκεψη, συζήτησαν τόσο τα βήματα όσο και την διαδικασία εξόδου, όπως άλλωστε και την επόμενη μέρα, δηλαδή την «ζωή χωρίς Μνημόνιο». Στην πρώτη αυτή σύσκεψη μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο Αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και οι επικεφαλής της Τρόικας.



Διαβατήριο για την έξοδο από το Μνημόνιο και κυρίως για την διευθέτηση του χρέους θα αποτελέσει η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού του γύρου αξιολόγησης. Σε ότι αφορά την διευθέτηση του χρέους, το ίδιο στέλεχος τόνιζε ότι «η διευθέτηση του χρέους θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης, όμως για να κλείσει η αξιολόγηση θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει μετά».



Ωστόσο, στρατηγικός στόχος για την Κυβέρνηση παραμένουν οι φοροελαφρύνσεις, αφού ερωτηθείς το κορυφαίο στέλεχος σχετικά, υποστήριξε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».



Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.



Για το πρωτογενές πλεόνασμα το στέλεχος του υπουργείο τόνισε ότι «ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. Στο προσχέδιο θα υπάρχει γραπτή αναφορά για το πως θα πετύχουμε το στόχο» και συνέχισε λέγοντας ότι «βλέπουμε υπέρβαση του στόχου για το 2014».



Μετά την άνοδο των spreads το τελευταίο δεκαήμερο, το κορυφαίο στέλεχος δεν φάνηκε να τον ανησυχεί και είπε ότι «δεν μας ανησυχούν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου. Όταν είναι ρηχές οι αγορές (μικρός τζίρος) εύκολα οι τιμές ανεβαίνουν. Ο στόχος είναι να φέρουμε κι άλλους αγοραστές του ελληνικού χρέους».



Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου, η Ελλάδα έχει καλύψει το 60% με 65% των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.

 
Top