Προς τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προκειμένου να ''ξεμπλοκάρει'' ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό...







Το βάρος πέφτει στο ΤΑΙΠΕΔ και συμπληρωματικά στον προτιμητέο επενδυτή, τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, προκειμένου να αντιτείνουν τα δικά τους επιχειρήματα στις ενστάσεις που έχει προβάλει το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΣ στο σκεπτικό της απόφασης με την οποία μπλόκαρε η υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα τις περαιτέρω καθυστερήσεις για το όλο εγχείρημα. Η σημαντικότερη από τις ενστάσεις φαίνεται ότι έχει να κάνει με την τροποποίηση της σύμβασης με αποτέλεσμα την παραβίαση των τριών αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού: Το αρμόδιο κλιμάκιο του ανώτατου δικαστικού οργάνου υποστηρίζει ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν οι επίμαχοι όροι ουσιωδώς εκ των υστέρων και σε τέτοιο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που δεν ήταν δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από μη προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενους επενδυτές. Από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ πάντως εκφράζεται τώρα σχετική αισιοδοξία για την τελική έκβαση της υπόθεσης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.



Νέα παράταση στα ολυμπιακά ακίνητα



Αλλαγές όμως στην προκήρυξη του αρχικού διαγωνισμού επήλθαν και στη διαδικασία για την αξιοποίηση των δύο ολυμπιακών ακινήτων σε Μαρκόπουλο και Γαλάτσι που παραχωρούνται για περίοδο 40 ετών με δυνατότητα παράτασης. Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε νέα παράταση στο διαγωνισμό και οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές πρόκειται να υποβληθούν τώρα στα τέλη Νοεμβρίου, έναντι των δύο προηγούμενων καταληκτικών ημερομηνιών στις 12 Σεπτεμβρίου κι εν συνεχεία στις 17 Οκτωβρίου. Επιπλέον, το Ταμείο επαναδημοσίευσε και την προκήρυξη για τα δύο ακίνητα, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται πλέον αντί του αρχικού «πρόσθετου ετησίου ανταλλάγματος», «ποσοστιαίο ετήσιο αντάλλαγμα επί του κύκλου εργασιών ή των συνολικών ετήσιων εισοδημάτων των αναδόχων, το οποίο θα υπολογίζεται ετησίως στο τέλος του κύκλου εργασιών των ανωτέρω εταιρειών και στην περίπτωση που αυτό υπερβαίνει το ύψος του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος για το συγκεκριμένο έτος, η διαφορά θα καταβάλλεται από τους αναδόχους στο Ταμείο».



Προς αξιοποίηση και το κτήμα Καραθώνα



Εν τω μεταξύ σειρά, προς αξιοποίηση παίρνουν και άλλα 15 ακίνητα ανά την Ελλάδα (σε Ρόδο, Ναύπλιο, Ζάκυνθο, Αχαϊα), για τα οποία μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ ζητεί άμεσα να προσλάβει τοπογράφους. Σημαντικότερο είναι αυτό του κτήματος Καραθώνα στο Ναύπλιο έκτασης 1.911 στρεμμάτων. Πρόκειται για μία έκταση, την οποία το ελληνικό Δημόσιο είχε επιχειρήσει να αξιοποιήσει και στο παρελθόν με μεγαλεπήβολα σχέδια για τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με προγραμματικές συμβάσεις για μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, αθλητικά κέντρα, γήπεδα κ.τ.λ., ωστόσο, τα σχέδια έμειναν τελικά στα χαρτιά. Η αξιοποίηση της έκτασης είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από δημοτικούς και όχι μόνο φορείς, οι οποίοι ήδη μιλούν περί ‘’ξεπουλήματος'’ της έκτασης και ‘’ μελλοντικής στέρησης από τους κατοίκους της ελεύθερης πρόσβασης του αιγιαλού και ελεύθερων χώρων όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ήπιας μορφής δραστηριότητες’’.



Πηγή: newmoney.gr



 
Top