Άρθρο-κόλαφο κατά της Ελλάδας που θα έπρεπε να προβληματίσει τους πάντες, φιλοξενεί η ιστοσελίδα του Al Jazeera από τον καθηγητή του πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη, Τζιν-Φιλίπ Ντεντιού στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως προπύργιο του ρατσισμού στην Ευρώπη και μάλιστα, όπως τονίζεται, με την ανοχή του ελληνικού κράτους...







Το άρθρο ξεκινάει με δύο περιστατικά! Το πρώτο στις 2 Αυγούστου όταν μία ομάδα αγνώστων επιτέθηκαν άγρια έναν Πακιστανό μετανάστη στην Αθήνα, αφήνοντάς του με ένα σπασμένο σαγόνι και εκδορές.



Όπως αναφέρεται στο άρθρο η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει την ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά σημειώνεται πως η βαθιά ύφεση, η τρομερή φτώχεια, η μαζική ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα προηγμένο εργαστήριο θεσμοθετημένου ρατσισμού στην Ευρώπη.



Η όποια μείωση στα κρούσματα βίας κατά μεταναστών έχει αποδοθεί στις ποινικές διώξεις κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και τη φυλάκισή τους, αλλά όπως σημειώνεται αυτή η εικόνα είναι παραπλανητική, καθώς στις τελευταίες ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή κέρδισε το 9,4% των ψηφοφόρων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο καθηγητής πανεπιστημίου οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει στους κρατικούς θεσμούς.



Υπογραμμίζεται, προκαλώντας εντύπωση, πως η αστυνομία φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του ρατσισμού στην Ελλάδα και επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατηγορούν τους αστυνομικούς για αυθαίρετες ακινητοποιήσεις, ενοχλητικές αναζητήσεις και φυλετικές δυσφημίσεις.



Για τις κινητοποιήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του Ξένιου Δία, όπως αναφέρει το άρθρο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, τονίζοντας πως η αστυνομία ασχολείται με "παράνομη δραστηριότητα" για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής.



Το άρθρο όμως δεν σταματά εκεί και κατηγορεί το δικαστικό σύστημα που όπως σημειώνει επίσης έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία και μάλιστα κάποιες φορές βοηθούν τις ακροδεξιές αιτίες. Συγκεκριμένα αναφέρει την περίπτωση του δικαστηρίου της Πάτρας που αθώωσε τους ιδιοκτήτες χωραφιών που πυροβόλησαν τους εργάτες του Μπαγκλαντές, στη γνωστή για εμάς υπόθεση των "ματωμένων φραουλοχώραφων" στη Μανωλάδα.



Το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First στην οποία αναφέρεται πως οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και μετά από τόσους μήνες, μόλις τον Σεπτέμβριο ψήφισαν το αντιραστιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται πως υπάρχουν κραυγαλέες τρύπες στην εκτέλεση.

 
Top