Πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να κληθεί να καταβάλει ως αποπληρωμή φόρων η Apple μετά την προκαταρκτικό πόρισμα της Κομισιόν, που διαπιστώνει ότι οι φορολογικές συμφωνίες της με το ιρλανδικό κράτος παραβιάζουν τους κανόνες για την παροχή κρατικής βοήθειας...







Οι Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ιρλανδία να δώσει λεπτομέρειες για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει με την Apple το 1990 και το 2007, προειδοποιώντας ότι αυτές μπορεί να συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια που πρέπει να επιστραφεί από την αμερικανική εταιρεία. Εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, η Apple aντιμετωπίζει ένα λογαριασμό της τάξης των 8 δισ. δολ. συν τους τόκους.



Σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρει ότι η Ιρλανδία πρέπει να δώσει λεπτομέρειες των φορολογικών συμφωνιών, οι οποίες εκ πρώτης όψεως φαίνεται να αποτελούν παράνομη κρατική βοήθεια.



«Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι οι φορολογικές αποφάσεις του 1990 και του 2007 υπέρ του ομίλου της Apple συνιστούν κρατική βοήθεια», γράφει ο κ. Αλμούνια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε το Reuters, ειδικευμένοι στο Φορολογικό Δίκαιο νομικοί αμφιβάλλουν ότι η Κομισιόν μπορεί να αναγκάσει την Apple να καταβάλει φόρους στην αμερικανική κυβέρνηση ή στις κυβερνήσεις άλλων χωρών από τις οποίες μετέφερε κέρδη της στην Ιρλανδία για να φορολογηθούν ευνοϊκότερα.



Η Κομισιόν μπορεί όμως να εξαναγκάσει την Ιρλανδία να αλλάξει το φορολογικό της σύστημα, τουλάχιστον όσον αφορά τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών.



Η Apple από την πλευρά της αρνείται ότι ευνοήθηκε μόνον αυτή από ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς από την κυβέρνηση του Δουβλίνου.



Η ιρλανδική κυβέρνηση κατηγορείται ότι προσέφερε στην Apple φορολογικά επιτόκια χαμηλότερα και αυτού ακόμη του φορολογικού συντελεστή που ισχύει για τις επιχειρήσεις στη χώρα και ο οποίος είναι μόλις 12,5%. Συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών 12,5% έχει στην Ευρωζώνη μόνο η Κύπρος.





 
Top