Στα «κάγκελα» βρίσκεται η Κρήτη λόγω των συνεχιζόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη. Οι τοπικές αρχές ενώνουν τη φωνή τους και ξεκαθαρίζουν στην Πολιτεία ότι η Κρήτη δεν θα αποδεχτεί κέντρα κράτησης, ζητώντας εναλλακτικές λύσεις προσωρινής φιλοξενίας και ταυτοποίησης.
Καμία συζήτηση για κλειστή δομή κράτησης από τους δημάρχους της Κρήτης, που έχουν στον νου το καταστροφικό παράδειγμα της Μόρια, στη Μυτιλήνη, ωστόσο αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για χώρους ολιγοήμερης παραμονής (1-3 ημερών) των προσφύγων και των μεταναστών στα πρότυπα του χώρου της Αγυιάς Χανίων που μέχρι στιγμής, όπως ειπώθηκε, κινείται αποτελεσματικά, αν και χρειάζονται κάποιες επιπρόσθετες παρεμβάσεις για να μην «βραχυκυκλώνει» η ροή.
Πληροφορίες του Cretalive.gr αναφέρουν ότι στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ειπώθηκε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τέτοιοι χώροι σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, με κάποιες προϋποθέσεις.

1ον οι μετανάστες να αναχωρούν άμεσα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης για Πειραιά με πλοία της γραμμής. Και όπου υπάρχει πρόβλημα λόγω πλαφόν των 100 εισιτηρίων, οι μετανάστες μπορούν να μεταφέρονται για αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου ή από το Ρέθυμνο με ναύλωση του πλοίου.
2ον είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σύμβαση με τους δήμους πρώτης υποδοχής για τη διάθεση λεωφορείων που θα μεταφέρουν τους μετανάστες άμεσα από τον χώρο άφιξης στους χώρους προσωρινής παραμονής.
3ον να ενισχύσουν τη δομή της Μαλακάσας ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή κίνηση των ροών που διοχετεύονται σε αυτήν και να μην «μπλοκάρει» η διαδικασία στους χώρους της Κρήτης.
Αν διασφαλιστούν αυτά, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα αποφευχθεί η δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη κατά της οποίας τάχθηκαν άπαντες οι δήμαρχοι.
Εξηγώντας πως η πολιτεία εδώ και καιρό είναι απούσα, τόνισαν πως η αυτοδιοίκηση ήδη έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος και πως η όποια αναφορά σε κλειστή δομή κάθε άλλο παρά βρίσκει πεδίο για οποιαδήποτε συζήτηση.
Οι Δήμαρχοι του νησιού εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι πίσω από το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, το οποίο ξεκαθαρίζει πως η Κρήτη δεν θα δεχτεί καμία κλειστή δομή μεταναστών, όπως μεταδίδει το neakriti.gr.
Την ίδια ώρα πάντως, φαίνεται ότι ο ένας δήμος μετά τον άλλο προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση για οποιαδήποτε δομή στη γεωγραφική του περιφέρεια, με την κατάσταση να περιπλέκεται ειδικά όσο δεν ξεκαθαρίζεται τι δομή είναι αυτή που προωθείται στην Κρήτη και γιατί, ενώ ακόμη αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, οι αναφορές και τα σενάρια για το πού θα γίνει συνεχίζονται κανονικά.
Όπως επισήμανε ο Γιώργος Μαρινάκης, «η θέση μας είναι σαφής: η Κρήτη δεν θα αποδεχθεί τη λειτουργία καμίας κλειστής δομής κράτησης. Είμαστε ανοιχτοί στη δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας και ταυτοποίησης, αλλά όχι στη μακροχρόνια παραμονή. Οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στο Ρέθυμνο παραμένουν εδώ για τρεις εβδομάδες, και η διαδικασία αποχώρησής τους γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. Απαιτείται άμεση δράση για τις ροές που έρχονται από την απέναντι πλευρά του Λιβυκού Πελάγουςς, ενώ το μήνυμα προς όσους δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να είναι ξεκάθαρο: επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους».
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε ακόμη πως προτεραιότητα αποτελεί ο καθορισμός των κριτηρίων λειτουργίας δομών φιλοξενίας, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την τοποθεσία τους. «Χρειάζεται να αποκλείσουμε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η λειτουργία τέτοιων δομών, ώστε στη συνέχεια να εξεταστούν ενδεδειγμένες λύσεις», υπογράμμισε.
Μιλώντας, πάντα, για χώρους προσωρινής παραμονής και όχι για κλειστή δομή κράτησης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης φέρεται να είπε ότι είναι σε άμεση επαφή με ιδιώτη για την παραχώρηση χώρου που δέχεται να τον διαθέσει κατόπιν συμφωνίας για τον σκοπό αυτό και μόνο για προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών.
Άπαντες οι δήμαρχοι εξήραν το ρόλο του Λιμενικού που εδώ και τόσο καιρό «σηκώνει» στις πλάτες του το μεταναστευτικό στην Κρήτη, ενώ ως προς τον ρόλο της Frontex, ειπώθηκε ότι δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τα σκάφη του Λιμενικού, σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης. Και η Frontex δηλαδή παραλαμβάνει μετανάστες και τους μεταφέρει στην στεριά.
Βάσει των επίσημων στοιχείων που παρουσιάστηκαν, από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει στην Κρήτη περίπου 9.500 μετανάστες.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, ανέφερε πως «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ενιαία και αντίθετη στις κλειστές δομές. Εάν το μεταναστευτικό ρεύμα δεν περιοριστεί στη Βόρεια Αφρική, καμία υπάρχουσα ή νέα δομή δεν θα είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο σχεδιασμός για το πού και πώς θα γίνουν οι δομές πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση».
Ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη έχει μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση και το Λιμενικό, το οποίο δίνει υπεράνθρωπη μάχη. Η Κρήτη δεν χρειάζεται μόνιμες δομές – θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τρεις προσωρινές δομές σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, όπου θα γίνεται ταυτοποίηση και στη συνέχεια οι μετανάστες να μεταφέρονται στην ενδοχώρα».
Και ενώ η κουβέντα για το σημείο που θα εγκατασταθεί μια τέτοια δομή υποτίθεται ότι εκκινεί από το μηδέν, στο τραπέζι ως σενάριο εξακολουθεί να βρίσκεται το πρώην στρατόπεδο Ζωγραφάκη στο Καστέλι, έκτασης περίπου 17 στρεμμάτων, με δυναμικότητα 3.000 έως 4.000 ατόμων.
Σημειώνεται ότι στις πρόχειρες δομές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, διαμένουν προσωρινά περίπου 1.000 άτομα, με την κυβέρνηση να επιμένει σε κλειστή δομή, παρά τις έντονες αντιδράσεις.
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το μεταναστευτικό και το νέο νομοσχέδιο.
«Δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή αυτή η εικόνα και γι΄αυτό λέμε ότι και η Κρήτη, που δέχεται κάποιες πιέσεις τελευταία, χρειάζεται μια υποδοχή που να είναι αντίστοιχη με τα ανθρωπιστικά μέτρα της χώρας μας. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει δομή στην Κρήτη, που θα είναι κλειστή και οι άνθρωποι δεν θα επιτρέπεται να βγαίνουν από την δομή. Θα είναι για κάποιες λίγες μέρες να φιλοξενεί τους ανθρώπους αυτούς σε καλύτερες συνθήκες. Ένα είναι να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία, γίνεται δικογραφία που πάει στον εισαγγελέα. Έχει μία διαδικασία, μία προανάκριση για την παράνομη είσοδο στην χώρα κτλ. το δεύτερο είναι τα εισιτήρια: Είναι περίοδοι που η Κρήτη δεν έχει διαθέσιμα εισιτήρια. Μπορεί να γίνει έκτακτο δρομολόγιο, το κοιτάμε αυτό αλλά αυτό γίνεται με την συναίνεση των εταιρειών δεν το κάνουμε μόνοι μας. κοιτάμε όλες τις λύσεις που υπάρχουν. Υπάρχει μία πορεία να εκκενωθούν οι 3 αυτές δομές που φιλοξενούν ανθρώπους στην Κρήτη. Αυτή την στιγμή βρίσκονται περί τα 1.000 άτομα στην Κρήτη, γίνονται πολλές μετακινήσεις την ενδοχώρα. Εδώ και 5-6 μέρες δεν έχουμε ροές», είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Χρειάζεται μια δομή που να έχει ανθρώπινες συνθήκες για το λίγο διάστημα που θα παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι στην Κρήτη. Έχουμε προτάσεις και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Πρέπει να ελέγξουμε τους διαθέσιμους χώρους, κάποιοι από αυτούς είναι τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, που έχουν νερό, ρεύμα και αποχέτευση. Υπήρξε μία παρεξήγηση στην Κρήτη σχετικά με το «φυλακή» και πού θα μένουν οι άνθρωποι. Στην Σάμο που υπάρχει δομή αντίστοιχα, με περισσότερα άτομα από αυτά που έχει η Κρήτη αυτή την στιγμή. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να περιποιεί τιμή και όχι όνειδο».
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, δήμαρχος Μίνωα Πεδιάδας. μίλησε επίσης στο MEGA για το μεταναστευτικό.
«Ο ακήρυχτος πόλεμος έχει να κάνει με την χώρα. Ως δήμος δεν παρεμβαίνουμε στην κεντρική πολιτική για το μεταναστευτικό. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτός ο ακήρυχτος πόλεμος στην Λιβύη όσες δομές και αν φτιάξει η Κρήτη, δεν θα μπορέσει να ανακόψει και να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, όχι μόνο η Κρήτη αλλά και η Ελλάδα», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο Καστέλι είπε ότι: «Το 90% των ροών είναι στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Στο Καστέλι έχουν πάρει μία ομόφωνη απόφαση ότι δεν ενδείκνυται για τους εξής λόγους: αν γίνει συνάντηση που η πρώτη θα είναι σήμερα, για το θέμα αυτό, με την ΠΕΔ θα τα δούμε συνολικά. Εμείς στον δήμο μας έχουμε 7 καταυλισμούς σεισμόπληκτων. Ικανότητα για μία 8η δομή δεν υπάρχει. Δεύτερον, έχουμε πλείστα προβλήματα από την κατασκευή του αεροδρομίου που συνδέονται και με την δομή. Η θέση του στρατοπέδου είναι απαγορευτική. Είναι εφαπτόμενο στο πολεμικό αεροδρόμιο που έχουμε τα F-16/ block 52 για την αναχαίτηση των Τούρκων. Θα ήθελα να ξέρω εάν το ΓΕΑ ή η 133 Μονάδα έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους γιατί έχει σημασία αν έχουν δώσει συγκατάθεση για κάτι τέτοιο. Τρίτον είναι ανάμεσα σε 3 οικισμούς και 10 μέτρα από το συρματόπλεγμα είναι παιδική χαρά. Είναι δυνατόν μέσα στους οικισμούς να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι λίγα μέτρα από την είσοδο του νέου διεθνούς αεροδρομίου με ό,τι αυτό σημαίνει για το μήνυμα που περνάμε και βέβαια δεν έχουμε κοντά νοσοκομεία ούτε λιμάνι εκτός και αν μας μπερδεύουν με το Καστέλι Κισσάμου. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 60-70 χρόνια και δεν έχει ούτε νερό, ούτε αποχέτευση ούτε ρεύμα που είπε ο κ. Λογοθέτης», σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.
Στην συνέχεια ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε: «Πάντα οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα και γι΄αυτόν τον λόγο ζητούμε να μας προτείνουν αυτές μία τοποθεσία, φυσικά εφικτή».
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, εξέφρασε χθες την αντίθεσή του στη δημιουργία δομής προσφύγων στο πρώην Στρατοπέδου Μπετεινάκη.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε την απολύτως αρνητική του άποψη για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών στην περιοχή.
Στο μεταξύ, την  Τρίτη στις 7 το απόγευμα, στη βόρεια είσοδος του στρατοπέδου Ζωγραφάκη – Πλευράκη στο Καστέλι θα οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων για τη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης μεταναστών.
 
Top