
Στη Λιβύη υπολογίζεται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και μελών της κυβέρνησής του με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους -μεταξύ των οποίων και ο Θάνος Πλεύρης.
Η Τρίπολη κάνει λόγο για «μάχη απέναντι σε συμμορίες» και «θύλακες χάους», διαβεβαιώνοντας ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η μεταβατική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να θεσμοθετηθεί και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την επισήμως αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Libya Observer, η Τρίπολη φιλοξένησε σήμερα υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών Εσωτερικών και εκπροσώπων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, με αντικείμενο τις αυξανόμενες προκλήσεις που συνδέονται με τη μη νόμιμη μετανάστευση. Στο επίκεντρο βρέθηκε η επιτακτική ανάγκη για μια συλλογική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούννερ· ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Αθανάσιος Πλεύρης· ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι· ο Υπουργός Εσωτερικών, Ασφάλειας, Μεταρρυθμίσεων και Ισότητας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι· ο Πρέσβης της ΕΕ στη Λιβύη, Νικόλα Ορλάντο· καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο, Πρέσβης Στέφανο Σαννίνο.
Ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά τόνισε ότι η Λιβύη δίνει μια πραγματική μάχη απέναντι σε συμμορίες και ένοπλες ομάδες που αποκομίζουν κέρδη από το μεταναστευτικό ζήτημα και εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων και οργανωμένο έγκλημα. Υπογράμμισε ότι τα εν λόγω δίκτυα αποτελούν άμεση απειλή για την τοπική, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.
Ο Ντμπεϊμπά επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης, δίνοντας έμφαση στην πρακτική συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Το σχέδιο αυτό, όπως είπε, αντικατοπτρίζει τη σαφή πολιτική βούληση για την οικοδόμηση βιώσιμων λύσεων.
Παράλληλα, δήλωσε ότι το σχέδιο συνδέεται με μια μεγάλης κλίμακας εθνική εκστρατεία που προετοιμάζεται με την υποστήριξη αρκετών φιλικών χωρών. Η εκστρατεία στοχεύει στη διάλυση των δικτύων διακίνησης, την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και την αποκατάσταση της τάξης σε περιοχές που εκμεταλλεύεται το οργανωμένο έγκλημα.
Ο Λίβυος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως η επέκταση της κρατικής εξουσίας και η διάλυση θυλάκων ανομίας συμβάλλουν αποφασιστικά στον έλεγχο των συνόρων και στη μείωση παράνομων δραστηριοτήτων.
Πρόσθεσε ότι το όραμα της κυβέρνησης υπερβαίνει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και περιλαμβάνει την οικοδόμηση ισχυρών θεσμών που σέβονται την κυριαρχία της χώρας και προασπίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κάλεσε, δε, σε διεθνή συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή ευθύνη, αντί για προσωρινές λύσεις.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Εμάντ Αλ-Τραμπέλσι, ανακοίνωσε ότι το εθνικό σχέδιο θα ξεκινήσει με την ενίσχυση του εθελοντικού επαναπατρισμού και θα περιλαμβάνει την απέλαση όσων εισήλθαν παράνομα στη χώρα και έχουν προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας ή κοινωνικής συνοχής. Εκτίμησε ότι σήμερα βρίσκονται στη Λιβύη τρία έως τέσσερα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες.
Ο Αλ-Τραμπέλσι τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί σοβαρή διεθνή συνεργασία και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να θεσμοθετηθεί και να διαχειριστεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό ζήτημα. Στόχος είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών και η ενίσχυση της σταθερότητας στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης παρουσίασε το σχέδιό του για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η ενίσχυση της ασφάλειας εντός και εκτός των πόλεων, η ασφάλεια και ο έλεγχος των συνόρων για την αποτροπή εισροής μεταναστών, η απέλαση όσων βρίσκονται ήδη στη χώρα χωρίς νόμιμο καθεστώς και η τακτοποίηση της κατάστασης όσων είναι απαραίτητοι για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.