Ολα δείχνουν πως το lockdown θα παραταθεί και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τουλάχιστον, καθώς τόσο η υψηλή πίεση στο ΕΣΥ όσο και η αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.
Αν και τα 880 νέα κρούσματα από μόλις 15.610 τεστ για χθες δεν δίνουν το πραγματικό επιδημιολογικό αποτύπωμα, οι 20 διασωληνώσεις που ανέβασαν το σύνολο στις 346 όπως και οι 264 νέες εισαγωγές ασθενών COVID-19 από 259 αποτελούν ένα σημάδι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση.
Την ίδια ώρα, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες.
Όλες οι αποφάσεις για το lockdown, ειδικά όσον αφορά στην πολύπαθη Αττική, θα ληγθούν την Παρασκευή, καθώς ακολουθούν τρεις κρίσιμες ημέρες και στο τέλος της εβδομάδας θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, έχοντας ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων σκληρών περιοριστικών μέτρων.
Καθώς όμως η πανδημία ροκανίζει τα ταμειακά διαθέσιμα η κυβέρνηση, τις τελευταίες ώρες ακούγεται για πιθανότητα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με click away ακόμα και από την 1η Μαρτίου. Στη συνέχεια, σειρά θα πάρουν τα σχολεία με προτεραιότητα αυτή τη φορά στη Γ’ Λυκείου – καθώς πλησιάζει η περίοδος των Πανελλαδικών – και έπειτα στα δημοτικά.
Στην εξίσωση για τις αποφάσεις παράτασης ή άρσης του lockdown στην Αττική, αλλά και των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τοπικά, μπαίνουν και οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, όχι μόνο λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους, αλλά και γιατί η εξάπλωσή τους ενδέχεται να μειώσει τα ποσοστά συλλογικής ανοσίας από τους εμβολιασμούς, δυναμιτίζοντας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα
Δεν είναι τυχαίο ότι υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει για τον Δήμο Εύοσμου-Κορδελιού, καθώς έχει χαρτογραφηθεί ως ο «πυρήνας» της κυκλοφορίας του στελέχους της Νότιας Αφρικής, ενώ η Αθήνα πολιορκείται από το βρετανικό στέλεχος, με τον Κεντρικό και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών να βρίσκονται στο στόχαστρό του.
Με αυτά τα δεδομένα, παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα «φωτογραφίζουν» οι επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά καλούν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν ακόμα.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος καθώς όπως η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επισήμανε ότι είναι νωρίς να απελευθερωθούν οι «κόκκινες περιοχές».
Σε δηλώσεις του στο MEGA, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εφαρμογή των μέτρων έχει 22% λιγότερη απόδοση σε σχέση με τον προηγούμενο Απρίλιο, όταν και εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown.
Για τις επόμενες αποφάσεις, τόνισε πως είναι νωρίς να απελευθερωθούν οι «κόκκινες περιοχές», σημειώνοντας ότι θα είναι πρόβλημα αν ανοίξουν από 1η Μαρτίου οι δραστηριότητες, καθώς θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.
Παρά τις επιφυλάξεις, πάντως, το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση και οι ειδικοί δεν εμφανίζονται αντίθετοι σε αυτό.