Μετά την Αττική και το ολικό lockdown που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη προβληματίζουν έντονα τόσο τους ειδικούς όσο και την κυβέρνηση λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής τους εικόνας.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνεται για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ελλάδα -όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες- καλείται να διαχειριστεί την αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας και να «αναχαιτίσει» τη διασπορά του ιού.
Η Αττική αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το μισό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, τη στιγμή που αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Σε εισήγηση να τεθεί η Αχαΐα σε καθεστώς «σκληρού» lockdown προχώρησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ανησυχία εκφράστηκε και για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, σε σύνολο 1.496 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 101 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 112 στην Αχαΐα, στην οποία εδώ και ημέρες έχει διαφανεί το πρόβλημα της ραγδαίας εξάπλωσης του τρίτου κύματος, με τη «βρετανική» μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στην κοινότητα, όσο και ενδονοσοκομειακά.
Ήδη, η Πάτρα βρίσκεται σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα θα είναι -όπως και για την Αττική- ένα σκληρό lockdown. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο έχει μπει η Θεσσαλονίκη, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Από την αρχή αυτής της εβδομάδας οι εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μεγάλη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που ήδη βρίσκονται στο 40%, ενώ υπάρχει και το αρνητικό προηγούμενο του Νοεμβρίου.