Τρίτη 9 Φεβρουαρίου
Ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και στη μνήμη του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Με την ευκαιρία των...
Στo πλαίσιo αυτo και σε στενό κοινοτικό κύκλο λόγω της πανδημίας του covid-19 σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και εις μνήμην του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης τέλεσε στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεία Λειτουργία και αρχιερατικο μνημόσυνο παρουσία των παροικιακων αρχών.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του "Ποιητή της Ελευθερίας" στον προαύλιο χώρο της Επισκοπής που εχει προσωρινως τοποθετηθεί.
Η επισημη τελετής αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021 από εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. Φόρο τιμής απέδωσαν ο Γενικος Προξένος της Ελλάδος στη Λουσακα κ. Μιχαήλ Κρουπνικ, ο Γενικος Πρόξενος της Κύπριακης Δημοκρατίας στη Λουσάκα, κ. Χρήστος Σπαιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργος Λιακοπουλος και η μικρή Αιμιλία Μαρκατου από το Ελληνικό σχολείο της Λουσακα.
Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Ιωάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Σήμερα ημέρα μνήμης τού Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια για τέταρτη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας "Ο Σολωμός δεν ήταν απλώς ένας Μεγάλος Ποιητής. Έθεσε τη λύρα του στην υπηρεσία της ελληνικής επανάστασης, καθιστώντας τον αγώνα των προγόνων μας σύμβολο των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Ο Υμνος είς την Ελευθερία υιοθετήθηκε ως ο εθνικός ύμνος του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αποτελεί δε έκτοτε διαχρονικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και συνδέει τους Έλληνες όπου γης. Ενέπνευσε και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς και πίστης στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα κατά τις δύσκολες ώρες του απαρχαιντ (apartheid) και κατά την περίοδο της φυλακισης του στο Ρόμπεν Άιλαντ.
Στα 59χρόνια της ζωής του, ο Σολωμός σημάδεψε με το μεγαλείο του ποιητικού του έργου την ιστορία του ελληνικού πνεύματος και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πνευματικό του έργο συνεχίζει να εμπνέει τους απανταχού Έλληνες -όσο λίγοι- με την ίδια δύναμη, όπως πριν από δύο αιώνες από εκεί, από το λόφο του Στρανη, όταν έγραφε το Μεγάλο Τραγούδι. Μάλιστα, τη σημερινή παγκόσμια ημερα για την ελληνική γλώσσα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του Σολωμου -που αναγράφονται και στο κενοταφιο- "μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Αυτόν λοιπόν σήμερα θυμηθήκαμε εδω στη Ζάμπια, τον Μεγάλο Ανδρα του Εθνους που φρόντισε να δώσει σάρκα και οστα στην ιδέα του "Κλείσε μες στην ψυχή σου βαθιά την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο".
Ακολουθώντας πιστά την τήρηση των συστάσεων των εθνικών υγειονομικων αρχών της χώρας για την αναχαίτιση της πανδημιας, η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας αποφάσισε να αναβάλλει τις λοιπές δραστηριότητες που είχε προγραμματίσει μέχρι και τον προσεχή Μάϊο
(Συνεδριο στο Πανεπιστήμιο UNZA με θέμα: "η Ελευθερία των Λαών και ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία", θεατρική παράσταση προς τιμήν του Δημητρίου Τσαφεντα με τίτλο: "ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα της Αφρικής", Καλλιτεχνική Συναυλία με τραγούδια λεφτεριας από όλο τον κόσμο και άλλα).
Σχετικά για τον Παπαφλέσσα του Ελληνισμού στην Αφρική:
* Παπά-Γιάννης από τον Αγκερυκό... Ένας σύγχρονος Παπαφλέσσας στην Αφρική
* Η επέτειος των 75 χρόνων από την ήττα του ναζισμού, στη Ζάμπια της Αφρικής
* Ένας Αδέσποτος ιεράρχης τιμάει τους 200 της Καισαριανής!