Προτελευταία στην κατάταξη ανάμεσα σε 24 χώρες ως προς την πρόθεση για το εμβόλιο κατά της Covid-19 βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει «αρνητής» του εμβολίου. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν έναν ακόμη κόλαφο για τις επίσημες δηλώσεις περί θετικής εξέλιξης στο πρόγραμμα του εμβολιασμού...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών της Focus Bari|YouGov σχετικά με την πανδημία και το εμβόλιο:
– 5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει από Covid 19 με καθόλου ή πολύ ελαφριά συμπτώματα, ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι το πέρασαν βαριά και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο είναι 0,3% του γενικού πληθυσμού.
– 8% δηλώνουν ότι νόσησε από κορονοϊό ένα άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ 85% απαντούν αρνητικά στην σχετική ερώτηση, και 14% δεν γνωρίζουν αν έχουν νοσήσει ή όχι.
– Σχετικά με το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ένα 3% του πληθυσμού δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει, επίσης ένα 3% έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει, και σχεδόν ένας στους τρεις (31%) δηλώνουν ότι «οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο».
– Οι αναλογίες αυτές φέρνουν την Ελλάδα σε συνολικά 37% του πληθυσμού να είναι σαφώς θετικοί για το εμβόλιο, αναλογία που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 24 χώρες, από την άποψη αυτή, με την Αγγλία να έρχεται πρώτη με 80% και την Πολωνία με 28%.
– Η αναλογία των Ελλήνων που δηλώνουν θετικοί προς το εμβόλιο (έχουν κάνει ήδη/έχουν ραντεβού/οπωσδήποτε θα το κάνουν) είναι σημαντικά μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών και των μεγαλυτέρων ηλικιών 55+
– Ένας στους πέντε Έλληνες (20%) δηλώνει αρνητική πρόθεση προς το εμβόλιο, και η αναλογία αυτή είναι σταθερή μεταξύ των δύο μετρήσεων (26-28 Ιανουαρίου και 9-10 Φεβρουαρίου).
Μόλις 1 στους 5 ηλικιωμένους άνω των 85 ετών προσήλθε για εμβολιασμό έως τις 25 Ιανουαρίου
Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας διαπιστώνονται και από έρευνα σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 85 ετών εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) οι πολίτες άνω των 85 ετών στην Ελλάδα είναι 365.809.
Με βάση τα στοιχεία που μοίρσασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (σ.σ. τελευταία ενημέρωση στις 26 Ιανουαρίου, όταν, δηλαδή, είχε ήδη ανοίξει -στις 22/1- η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80-84 που είναι 394.625, άρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 85, που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου), εμβολιάστηκαν μόλις 69.000 (ποσοστό 18,8%).